Lapssõdurite, piraatide, diktaatorite ja nälja kodu

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Graafika: Silver Alt; fotod: Reuters, AFP

Mitte ainult Adeni lahel kogu maailmale olulist merekaubandust kimbutavad piraadid ja humanitaarkaalutlused Aafrika Sarve piirkonnas alatasa pead tõstva näljahäda ohvriks langevate inimeste aitamisel, vaid veel hulk strateegilisi asjaolusid teeb selle kandi Euroopale oluliseks. Kaootiliste kohalike olude tõttu võib aga siiraimgi abistamine omandada lõpuks kaunis kahtlase vormi.

Näiteks 2010. aasta suvel alustas EL teravas kriisis Somaalia toetuseks nende naaberriigis Ugandas sõjaväelist missiooni EUTM Somalia. Selle eesmärgiks oli koolitada Somaalia valitsusvägesid, et nood omakorda kodumaale naastes aitaksid mässulisi islamiste tagasi lüüa.

Hiljuti ELi Aafrika Sarve strateegia teemadel raporti koostanud Briti konservatiivist eurosaadik Charles Tannock tunnistab, et sissejuhatuseks saadi hakkama päris tõsise möödapanekuga. «Me avastasime, et paljud inimesed, keda seal koolitati ja kellele maksti, et neist saaksid sõdurid, liitusid hoopis Al-Shabaabiga,» tunnistab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles