Politseijuhi valimine lõhestab võimuliitu

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Kama
Priit Kama Foto: Mihkel Maripuu

Kuna uue politseijuhi peab enne valitsust heaks kiitma ka riigikogu õiguskomisjon, mille reformierakondlastest liikmed ei nõustu Priit Kama kandidatuuriga, läheb valitsus politseijuhi nimetamisel lõhki.

Sel nädalal näitasid reformierakondlased juba oma suhtumist, kui hääletasid koos opositsioonisaadikutega vastu võimalusele, et siseminister Ken-Marti Vaher oleks tulnud eile õiguskomisjoni uut politseijuhti tutvustama.

«Nojah, aga ilmselt tulenes see sellest, et Reformierakond pole saanud asjale kambaga otsa vaadata. Nüüd jääb neil selleks aega, kuna uuesti kerkib teema üles ületuleval nädalal,» pakkus eile komisjoni juht, IRLi endine siseminister Marko Pomerants.

Kama kandidatuuri küsimus kerkis teiste teemade seas tegelikult üles sel nädalal nii Reformierakonna riigikogu fraktsiooni kogunemisel kui ka kolmapäeval erakonna juhatuses. Mõlemas jäi kõlama, et kogu politseijuhi leidmise protsess on olnud näotu, et viimasel hetkel esitakse võta-või-jäta-otsustamise stiilis juhikandidaadiks oma erakonnakaaslane ning kogu teekond uue politseijuhi leidmiseni on olnud kiirustav ja arusaamatu, mistõttu Kama pigem ei saa Reformierakonna toetust.

Eile kohtus Vaheriga ka president Toomas Hendrik Ilves, kes nimetas murettekitavaks, et politseijuhi konkursi läbipaistvus on sattunud kahtluse alla. Presidendi hinnangul on see tekitanud nõutust ühiskonnas ning pingeid politsei- ja piirivalveametis, kahandades sealsete tublide ametnike motivatsiooni ning nõrgendades siseministeeriumi usaldusväärsust. «Uus ja tegus PPA peadirektor peab olema koostöövõimeline PPA sees ja väljapoole, andma ametnikele vajaliku kindlustunde, konflikte vähendama, olema organisatsiooni ühendaja ja lõppkokkuvõttes Eesti siseturvalisuse suurendaja,» teatas Ilves.

Kuna järgmine nädal on riigikogus istungitevaba, siis saavad fraktsioonid ametliku kandidaadi üle arutada alles ületuleval nädalal. Kama ja ka päästeameti uue juhi Kuno Tammearu kandidatuur on õiguskomisjonis aruteluks 18. märtsil.

Kuid järjest lähemale tiksub  ka järgmine kuupäev, 1. aprill, mil jõustub uus avaliku teenistuse seadus, mis annab võimaluse korraldada avatud konkurss. Otsest kohustust selleks siiski pole, kui juhi nimetab riigikogu komisjoni ettepanekul ametisse valitsus, samas võivad ametiasutused ise otsustada konkursi kasuks.

IRList kostabki, et Reformierakond soovib politseijuhi ametissenimetamisega teadlikult venitada ning hoida siseminister Vaherit n-ö tule all. Reformierakond räägib vastu, et kogu protsess on olnud lubamatult puudulik.

«Milleks tuua konkursile kolm inimest – Tarmo Miilits, Erkki Koort, Tõnu Hunt –, kellel polnud isegi võimalust võita, vaid ainult kaotada, ja seda olukorras, kus vastast isegi ei olnud?» imestas üks Reformierakonna juhatuse liige. «Pealegi – mille põhjal oleks pidanud õiguskomisjon sel nädalal arutama? Kama pole ju veel ametlik kandidaatki.»

Pomerants leidis, et terve see nädal on kulutatud energiat arutelule, mis erakonda Kama kuulub, ja sisuliste küsimusteni pole jõutudki. «On käinud üks jauramine Priit Kama erakondliku kuuluvuse üle ja ma pole lugenud ühtegi artiklit, kus räägitaks Kama sisuliste omaduste üle, mis puudutaks tema kõlblikkust sellele ametikohale. Kogu aur on läinud valesse kohta,» ütles Pomerants.

Peaminister Andrus Ansip sõnas kolmapäeval riigikogu ees seistes, et kui ka kellelgi oleks tegelikult olemas selle ameti politiseerimise soov ja püüd, siis niisugust soovi ei ole Eestis võimalik rakendada.  

Ansip toonitas ka selgelt õiguskomisjoni heakskiidu vajadust. «Riigikogu õiguskomisjoni arvamuse ärakuulamine on minu jaoks sisuline. Minu arusaamine parlamentaarsest riigist on selline, et riigikogu õiguskomisjon peab ilmtingimata siseministri nimetatud kandidaadi heaks kiitma,» ütles Ansip. «Kui valitsus ei arvestaks õiguskomisjoni arvamusega, siis minu meelest käituks ta parlamentaarse demokraatia põhiväärtustele mittevastavalt.»

Oma hinnangu siseministeeriumi komisjoni senisele tööle andis Ansip juba läinud nädalal, teatades, et kindlasti ei peaks komisjoni töö olema selline, mis heidab varju ametisse kandideerinud isikutele ja tema poleks konkurssi selliselt läbi viinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles