Ansip: Kama praegu õiguskomisjoni heakskiitu ei saaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip
Andrus Ansip Foto: Postimees/Scanpix

Peaminister Andrus Ansipi sõnul ei saaks justiitsministeeriumi asekantsler Priit Kama praeguse seisuga riigikogu õiguskomisjoni enamuse heakskiitu politsei- ja piirivalveameti (PPA) peadirektori kohale asumiseks.

Ansip ütles reedel Vikerraadio saates «Reporteritund», et temale teadaolevalt Kama praegu fraktsiooni enamuse heakskiitu ei pälviks, kuid see olukord võib muutuda. Ta märkis, et siseminister Ken-Marti Vaher võib õiguskomisjonile tõestada Priit Kama sobivust PPA peadirektori kohale ja sellisel juhul võib olukord muutuda.

Ansip ei avalikustanud, kas tema isiklikult toetab Priit Kama kandidatuuri PPA peadirektori kohale.  «PPA peadirektori kandidaadi esitamine on siseministri õigus ja kohustus. Jätan kandidaadi esitamise õiguse siseministrile. Kui siseminister on kandidaadi esitanud ja ta õiguskomisjonilt heakskiidu saab, siis langetab lõpliku otsuse kogu valitsus,» lausus ta.

Peaminister nentis, et politsei- ja piirivalveameti peadirektori konkurss on halvasti läbi viidud ning sellel osalenud inimestele jäi täiesti teenimatult külge halb märk.

Samas kinnitas Ansip, et PPA juhi ümber toimuv ei kõiguta Reformierakonna ning Isamaa ja Res Publca Liidu koostööd valitsuskoalitsioonis. «Nii kaalukas see küsimus küll ei ole. Ma olen kindel, et me leiame politsei- ja piirivalveameti peadirektori kohale väärika kandidaadi. IRL-i ja Reformierakonna koostöö on hea ning igast probleemist ei tasu välja lugeda, et see saab koalitsioonile saatuslikuks. Meil on olnud praegusest palju tõsisemaid küsimusi,» lausus Ansip.

President Toomas Hendrik Ilves ütles neljapäeval siseminister Ken-Marti Vaheriga kohtudes, et politsei- ja piirivalveameti (PPA) peadirektorit ei saa ametisse nimetada ilma riigikogu õiguskomisjoni heakskiiduta.

«On tähtis, et siseminister selgitaks avatult ja vahetult oma tegevust selles suunas. Parlamentaarses Eestis ei ole niivõrd olulise asutuse nagu PPA peadirektorit võimalik nimetada ametisse ilma riigikogu õiguskomisjoni heakskiiduta. Sama on kinnitanud peaminister Ansip. Sellest põhimõttest ei saa taganeda,» rõhutas riigipea presidendi kantselei teatel.

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) juhi kandidaat võib koos päästeameti juhi kandidaadiga riigikogu õiguskomisjoni ette jõuda 18. märtsil. «Võtmed on ministri käes,» nentis õiguskomisjoni Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuuluv esimees Marko Pomerants neljapäeval BNS-ile. Järgmine nädal on riigikogus tema sõnul istungitevaba ja edasine sõltub sellest, kuidas õnnestub läbi viia kohtumised ja läbirääkimised riigikogu fraktsioonidega.

«Ta saaks tuua kaks meest kohe korraga. Ühe politsei ja piirivalveameti etteotsa ja teise päästeameti etteotsa. Päästeameti direktoriga on seesama protseduur,» selgitas Pomerants. Pomerantsi hinnangul on realistlik tähtaeg ametite juhte õiguskomisjonis tutvustada 18. märtsil.

Siseministeeriumi komisjon otsustas eelmisel nädalal pärast nurjunuks tunnistatud konkurssi soovitada PPA uueks juhiks praegust justiitsministeeriumi asekantslerit Priit Kama

Riigikogu õiguskomisjon hääletas esmaspäeval seitsme vastuhäälega maha neljapäevase istungi päevakorra muutmine, milles komisjoni juhi Marko Pomerantsi ettekujutuse järgi võinuks Kama tutvustamine olla esimene punkt.

Päästeameti peadirektori kandidaatide hindamiskomisjon otsustas eelmise nädala kolmapäeval pärast hindamisvoorude läbiviimist esitada siseministrile päästeameti peadirektori kandidaadiks Kuno Tammearu.

Nii päästeameti kui PPA peadirektori kinnitab siseministri ettepanekul ametisse valitsus.

Ametlikul konkursil kandideerisid PPA juhiks ka Tarmo Miilits, Tõnu Hunt ja siseministeeriumi sisejulgeoleku asekantsler Erkki Koort, kuid komisjon ei pooldanud nende kandidatuure. Siseministeerium tegi Eesti Päevalehe andmetel ettepaneku kandideerida ka IMF-is töötavale Enriko Aavale, maksu- ja tolliameti juhile Marek Helmile ja EMT juhatuse esimehele Valdo Kalmule, kes keeldusid pakkumisest.

PPA senine juht Raivo Küüt otsustas tagasi astuda eelmisel aastal, põhjuseks segadused Ida-Virumaal kasutatud taatlemata kiirusmõõdikud ja nende alusel määratud trahvid. Küüdi viimane tööpäev PPA peadirektorina oli neljapäeval.

Reedest võttis PPA peadirektori ülesanded üle ameti peadirektori asetäitja kriminaalpolitsei alal Raigo Haabu, kes on sellel kohal kuni PPA uue peadirektori ametissenimetamiseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles