Eesti toetab Süüria laste haridustee jätkamist Liibanonis

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tüüpiline praeguste päevade pagulane, süüria poiss Al-Zaatri põgenikelaagris Jordaanias Mafraqi linna lähedal. Kuigi need inimesed vajavad kaitset ELile suhteliselt lähedal, ei liigu suurem osa sadadest tuhandetest sõja eest pagenud süürlastest kaugemale kodumaa piiri äärde püstitatud telklaagritest Türgis või Jordaanias.
Tüüpiline praeguste päevade pagulane, süüria poiss Al-Zaatri põgenikelaagris Jordaanias Mafraqi linna lähedal. Kuigi need inimesed vajavad kaitset ELile suhteliselt lähedal, ei liigu suurem osa sadadest tuhandetest sõja eest pagenud süürlastest kaugemale kodumaa piiri äärde püstitatud telklaagritest Türgis või Jordaanias. Foto: Reuters/ScanPix

Välisministeerium toetab ÜRO Lastefondi UNICEF kaudu nende Süüria laste haridustee jätkamist, kes on Süüria konflikti tõttu olnud sunnitud oma kodudest Liibanoni põgenema.

Välisminister Urmas Paeti sõnul on Süüria kriisist mõjutatud juba neli miljonit inimest, kellest suurem osa on naised ja lapsed. «Süüria kriisi võib pidada ka laste kriisiks, sest üle poole selles kannatajatest on lapsed. Kriisi jätkudes võib Süüria kaotada terve põlvkonna, sest lapsed jäävad ilma lapsepõlvest,» ütles Paet.

Välisminister märkis, et lisaks vee- ja toidunappusele ning rasketele elamistingimustele tunnevad lapsed enim puudust just mängimisest ja kooliskäimisest. «Paljudel Süüria lastel on koolihariduse saamine katkenud ning seetõttu ongi UNICEF-i üks oluline eesmärk Liibanonis tagada lastele juurdepääs haridusele,» sõnas Paet. Süüria laste hariduse jätkamise toetuseks Liibanonis vajavad ÜRO abiorganisatsioonid kokku 36 miljonit dollarit. «Seetõttu otsustas ka Eesti anda oma panuse nende laste toetamiseks,» lisas ta.

Eesti lubas jaanuari lõpus Kuveidis toimunud rahvusvahelisel abikonverentsil Süüria sõjapagulaste olukorra leevendamiseks panustada kokku 300 000 eurot. «Sellest 100 000 euroga toetamegi ÜRO Lastefondi UNICEF kaudu Süüria pagulaslaste hariduse jätkamist Liibanonis ning 100 000 eurot oleme ÜRO pagulaste ülemvoliniku ameti UNHCR kaudu juba eraldanud Süüria pagulaste toetuseks Jordaanias,» lausus välisminister Paet.

Süüria konfliktis on hukkunud üle 60 000 inimese, pagulasi on ÜRO andmetel Süüria naaberriikides Iraagis, Jordaanias, Liibanonis, Türgis ja Egiptuses kokku juba üle 775 000 ning konflikti jätkudes suureneb see arv veelgi, võides lähikuudel jõuda 1,1 miljonini. Sisepõgenike arv Süürias on tõusnud kahe miljonini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles