Lapsed: vanemad peaksid meile andma kindlaid lubadusi

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talguliste arvates võiksid pered kokku leppida, et söögi ajal telerit ei vaadata.
Talguliste arvates võiksid pered kokku leppida, et söögi ajal telerit ei vaadata. Foto: Toomas Huik

Tallinna Vanalinna Hariduskolleegiumis toimunud mõttetalgutel osalenud laste arvates peaksid vanemad andma neile konkreetseid lubadusi, mitte moka otsast lubama, et küll kunagi teeme või lähme.


«Minu klassiõed on öelnud, et nemad ei taha üldse kodus olla, kuna seal ei ole midagi teha. Rääkisime, mida toredat saaksid pered kodus koos teha,» rääkis mõttetalgute noorim talgujuht, 12-aastane Mia Maria Rohumaa Postimees.ee'le.

Nende mõttekojas leiti, et lapsed peaksid ise vanematele ideid välja pakkuma. Lapsed aga tahavad, et vanemad annaks neile konkreetseid lubadusi. «Et ei öeldakse, me teeme seda millalgi ja siis ei tehtagi. Nad peavad lubama, et näiteks homme kell 12 läheme mänguväljakule,» rääkis Mia Maria.

Noored mõttetalgulised pakkusid ka välja, et lapsed võiksid söögitegemise ära õppida ja vanemaid rohkem kodutöödel abistada, sest siis jääb peredel rohkem aega koos tegutsemiseks.

Pealegi söövad lapsed nende endi kinnitusel paremini just neid toite, mida nad on ise teinud.

Pakuti ka välja, et tuleks luua peretraditsioone nagu pühapäevane lõunasöök vanaema juures. Sõlmida laste ja vanemate vahel konkreetseid kokkuleppeid, näiteks leppida kokku, et söögi ajal telekat ei vaadata.

Samuti leiti mõttetalgutel, et tuleks uuesti mängima hakata vanemate lapsepõlveaegseid mänge - pimesikk, luurekas, mädamuna, keerukuju, värvid, kapsapea.

Mia Mariale endale meeldis ettepanek, et pered võiksid õhtuti koos jalutamas käia. «Üks tüdruk ütles, et nemad käivad igal õhtul olenemata ilmast jalutamas. See oleks väga tore,» leidis ta.

Ka rõõmustas teda, et tema ja ühe klassiõe ema lubasid mõttetalgutel viia nende klassi rongiga Paldiskisse ekskursioonile.

Kokkusaamise korraldajana jäi  Mia Maria ise üritusega rahule, kuigi tunnistas, et selle korraldamine oli raske.

«Alguses oli väga keeruline, kuna me olime mõelnud, et ainult lapsed räägivad, aga lapsed ei  saanud eriti jutule,» rääkis ta.

Eelmisel õhtul oli ta koos klassiõe ja perega mõned küsimused välja mõelnud ning need aitasid arutelu käima lükata. «Pärast ei pidanud mina üldse sekkuma, sest kõik rääkisid, kui nad olid juba jutusoonele saanud,» meenutas ta.

Vanalinna koolis osales mõttetalgutel paarkümmend inimest, kellest pooled olid 8- kuni 12-aastased lapsed. Nende väljapakutud ideed on juba «Minu Eesti» ideepangas üleval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles