Riigikaitse nõukogu vaagis sõjalise koostöö tulevikku USAga

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO hävitajate ülelend Kadriorust 27. märtsil 2006. aastal president Lennart Meri ärasaatmisel.
NATO hävitajate ülelend Kadriorust 27. märtsil 2006. aastal president Lennart Meri ärasaatmisel. Foto: Raigo Pajula

President Toomas Hendrik Ilvese kutsel Kadriorus kogunenud riigikaitse nõukogu keskendus tänasel istungil riigikaitse rahastamisele ning Eesti ja Ameerika Ühendriikide sõjalise koostöö tulevikule.

Kaitseminister Jaak Aaviksoo andis riigikaitse nõukogu liikmetele ülevaate sõjalise riigikaitse eelarvest, mis lähtub kaitsekulude pikaajalisest tasemest kaks protsenti SKPst, vahendas presidendi kantselei pressiesindaja.

«On selge, et praeguses majandusseisus, kus kulusid kärbitakse igas valdkonnas, tuleb ka riigikaitsel üles näidata solidaarsust,» tunnistas president Ilves.

«Samas on ka selge, et riigikaitse kulusid ei saa lõpmatult kärpida, sest teatud piiri ületades muutuvad mõttetuiks meie seni arendatud kontseptsioonid ja plaanid ning kannatab tuntavalt Eesti riigikaitse võimekus. Poliitikute ülesanne ja vastutus on leida siin optimaalne tasakaal,» lisas riigipea.

Riigikaitse nõukogu istungil tõdeti, et Ameerika Ühendriigid on ja jäävad Eesti tähtsaimate poliitiliste ja sõjaliste liitlaste hulka ning olukorras, kus Eesti kaitseväe Iraagi-missioon lõppes, on oluline valitsuse hiljutine otsus saata meie jalaväekompanii turvama Afganistani presidendivalimiste julgeolekuolukorda.

Riigikaitse nõukogu istungil räägiti ka välis- ja kaitseministeeriumis valmivast plaanist saata järgmisel aastal Afganistani sealse sõjaväe koolituseks väljaõppemeeskond (OMLT – The Operational Mentor and Liaison Team).

Riigikaitse nõukogu on nõuandvaks koguks Vabariigi Presidendi juures. Nõukogu koosseisu kuuluvad riigikogu esimees, peaminister, riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees, riigikogu väliskomisjoni esimees, välisminister, kaitseminister, rahandusminister, siseminister, justiitsminister ning kaitseväe juhataja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles