Juhtkiri: mõistlikkust soovides teie erakonnad

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänavu mais möödub Silvergate’i algusest aasta ja rõõmuga tuleb tõdeda, et riigikogu pole seda aega tühja lasknud – nii nagu lubati, koguti ettepanekuid erakonnaseaduse muutmiseks, saak sõeluti ja valiti ning justiitsministeeriumis on nüüd valmis eelnõu, mis peaks täpsustama erakondade rahastamise aluseid ja järelevalvet selle üle.

Riigikogu põhiseaduskomisjon esitas justiitsministeeriumile 11 suunist ning neid kui ka justiitsministeeriumi seisukohti neile võib kokkuvõtlikult kirjeldada ühe sõnaga: mõistlik. Aga seda üsna mitmetähenduslikuna.

Päris otseses mõttes mõistlikuks tuleb pidada nii erakondadele positiivse netovara nõuet kui ka eraisiku sularaha annetusele aastapiiri kehtestamist ning 1200 eurot kõlab selles kontekstis samuti kaalutletult. Efektiivsete sanktsioonide korral – ka nende kehtestamist taotleb riigikogu põhiseaduskomisjon – võiks nende ettepanekute tulemusena läbipaistvam rahastamine isegi sündida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles