Jüri Jaakson: kool kui tark energiakeskus

, koolide IKT-taristu juht, Tiigrihüppe Sihtasutus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Jaakson
Jüri Jaakson Foto: Erakogu

Energiahindade kasvust tingitud suuremaid arveid on peetud paratamatuseks, millega tuleb lihtsalt leppida. Pöörates selle iganenud mõtemalli ümber, peame seadma sihiks muuta koolid taastuvenergial toimivateks elektrijaamadeks, mis suudavad toota elektrit nii enda tarbeks kui ka müügiks.

Haridusasutuste elektrisüsteemide nüüdisajastamine on möödapääsmatu ning miks mitte teha seda niimoodi, et võitjateks osutuvad kõik – nii õpilased, koolipidajad kui keskkond. Kasutades nutikalt keskkonnatasusid, ELi raha ja tulevikus tekkida võivat CO2 kvoodi ülejääki, tuleb koole energiatõhusamaks muutes astuda samm kaugemale ja kujundada haridusasutustest kohalikud energiakeskused.

Eelmise aasta lõpus avaldas tehnilise järelevalve amet, et kolmandiku Eesti lasteaedade ja koolide elektrisüsteemid on vigased ega vasta nõuetele. Samas planeerib riik koos omavalitsustega suuremat digirevolutsiooni. Teatavasti vajab aga lisanduv tehnoloogia rohkem elektrivõimsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles