Mikkeli muuseumis räägitakse naistest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mikkeli muuseum
Mikkeli muuseum Foto: Viktor Burkivski

Kunstiteadlane Anu Allikvee tutvustab täna kl 18 Mikkeli muuseumis naisi kujutavaid kunstiteoseid Johannes Mikkeli kogust. Samal ajal toimub töötoas temaatiline muuseumitund «Moekahinad» 5–11-aastastele lastele.

Ekskursioon toimub publikuprogrammi «Pikad kolmapäevad Kadriorus» raames, mis kestab Eesti Kunstimuuseumi Kadriorus asuvates muuseumides 2012. aasta oktoobrist 2013. aasta aprillini, kui Mikkeli muuseum, Kadrioru kunstimuuseum ja Kumu kunstimuuseum on kolmapäeviti avatud kuni 20.00. Osalemine muuseumipiletiga.

 «Seekordsel pikal kolmapäeval mõtleme lähenevale naistepäevale ja pühendame õhtu naistele Johannes Mikkeli kunstikogusse kuuluvatel teostel,» ütles Kadrioru kunstimuuseumi kuraator Anu Allikvee. «Kunstis on naissoo esindajatel alati eriline koht olnud. Külastajad saavad tuttavaks nii armsa pisitüdruku, veetleva tütarlapse, antiikse poetessi, uhke aadlidaami kui mõnusa vanaemaga.»  Siiski ei ole Allikvee sõnul piltidel vaid elu hea ja ilus pool. «Näiteks on üht daamide pidu kujutatud üsna kriitiliselt. Seetõttu vajas õrnem sugu vooruslikkuse eeskujusid. Nendeks olid ürgne emasümbol madonna ja meelelise naisetüübi esindaja Maarja Magdaleena, kes suundus patukahetsuse teele. Kuid kunstnikud pole oma loomelendu piiranud vaid maiste olevustega. Nii kohtuvad kunstihuvilised ka jumalannadega Idast ja Läänest, kes kehastavad naiselikke voorusi, ilu, headust ja armastust,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles