Juhtkiri: eestluse lumepall

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Valides tänavuse Postimehe arvamusliidrite lõunasöögi teemaks eestluse avatud maailmas, tahtsime eelkõige teada saada, kui mures tuleks eestlastel praegu, väljarände ja ingliskeelse kultuuriruumi pealetungi taustal oma keele, kultuuri ja identiteedi pärast olla.

Mõlema ettekandja – Põhjamaade Investeerimispanga asepresidendi Gunnar Oki ja kirjanik Maarja Kangro – sõnavõttude põhjal pole traagikaks põhjust. Tänapäeva eestluse ülesanne on oma rahvusliku identiteedi kohandumine globaalse maailmaga, selle võimaluste ja väljakutsetega.

Väljarände laine on väikerahvale mõistetavalt emotsionaalne ja valus kogemus – kui inimesi on vähe ja neistki paljud lähevad ära, siis kes jääb siia rääkima eesti keeles ja elama eesti elu. Nimelt just muret selle pärast võib pidada paljuski põhjuseks, miks on tekkinud vastandumine jääjate ja minejate vahel, kus ühed kritiseerivad ja teised õigustavad, kuid mõlemate hetkehirmud varjutavad üldist pilti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles