Gunnar Okk: eestlus avatud maailmas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gunnar Okk
Gunnar Okk Foto: Peeter Langovits

Eesti ja Soome võiks senisest rohkem koos tegutseda – ühisest keeletehnoloogia arendamisest piiriülese infoühiskonnani välja, rääkis Postimehe arvamusliidrite lõunal Põhjamaade Investeerimispanga asepresident Gunnar Okk.

Kui lugeda, kuulata ja näha mitmeid viimaste aegade sõnavõtte ja etteasteid, siis jääb mulje, et eestlus, eesti keel, kultuur ja identiteet on sügavas kriisis. Välismaisus surub peale, eestlased lahkuvad, rahvuslikud väärtused unustatakse, ei tea, kas meie keeltki siin enam saja aasta pärast räägitakse, isegi ennemuistse ajalooga pole enam asi päris selge. Mul on selle kõigega seoses kolm mõtet.

Esiteks, et eesti rahvuslusel on juba algselt rahvusvahelised juured, ning eriti Soomega on meil ärkamisajast alates palju otseseid ja kaudseid seoseid. Teiseks, eestlus pole mitte kriisis või kuhugi kadumas, vaid on olnud enne ja on ka praegu normaalses arengus ja muutumises. Ja kolmandaks, et nii eestlusel kui soome rahvuslusel on ainulaadne võimalus teineteist selles arengus ka edaspidi toetades koos areneda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles