Hooldushaiglatest saavad õendushaiglad

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Lauri Kulpsoo

Valitsus kiitis neljapäevasel istungil heaks tervishoiuteenuste korraldamise seaduse muutmise, millega luuakse uus haigla liik õendushaigla.

Eelnõuga nähakse tervishoiuteenuste korraldamise seaduses ette hooldushaigla asemel uus haigla liik õendushaigla ja selle pidamise reeglid.

Õendushaigla osutab ambulatoorseid ja statsionaarseid õendusabiteenuseid. Hooldusraviteenus, mis kuulub käesoleval ajal eriarstiaabi alla, muutub statsionaarseks õendusabi teenuseks. Muudatus on vajalik, sest hooldusraviteenus on oma olemuselt õendusabi, mitte eriarstiabi.

Samuti saavad hooldekodud, sõltumata omandivormist, hakata osutama iseseisva ambulatoorse õendusabi raames koduõendusteenust. Kehtiva korra kohaselt võivad koduõendusteenuseid osutada üksnes erihooldekodud.

Eelnõuga muudetakse ka seniseid mõisteid. Hooldusravi asendatakse mõistega iseseisev statsionaarne õendusabi ning hooldushaigla asemel kasutatakse mõistet õendushaigla. Lisandub ambulatoorse eriarstiabi alaliigiks oleva päevaravi mõiste.

Riigilõivuseaduse muutmisega kehtestatakse haiglas iseseisvalt statsionaarse õendusabi osutamise tegevusloa ja selle duplikaadi riigilõiv.

Surma põhjuse tuvastamise seaduse muutmisega täpsustatakse iseseisvalt õendusabi osutava õe kohustusi isiku surma fakti tuvastamisel ja omaste teavitamisel.

Sotsiaalminister Taavi Rõivase sõnul on muudatuste eesmärk muuta hooldusteenus seda vajavatele inimestele kättesaadavamaks. «Koduõendus on suureks abiks neile eakatele, kes vajavad hooldusteenust, ent soovivad võimalikult kaua siiski oma kodus olla.»

Koduõendusabiteenus osutamine ei muutu üldhooldekodudele kohustuslikuks ning seda võib hoolealustele tagada ka koostöös pereõe, koduõe või mõne õendusabiteenust osutatava haiglaga.

Seaduse muudatus mõjutab kõige enam praeguste hooldusraviteenuse osutajate tegevust, kes edaspidi hakkavad osutama iseseisvat statsionaarset õendusabiteenust ja peavad viima oma tegevuse vastavusse uute nõuetega. Selleks vajalikku üleminekuaega arvestades on õendushaigla regulatsioon kavas jõustada tuleva aasta 1. jaanuaril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles