Võidusamba nõlv kaevatakse kehva ehituse tõttu üles

Rivo Veski
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadussõja võidusammas.
Vabadussõja võidusammas. Foto: Liis Treimann

Pealinna esindusväljakul ilutseva Vabadussõja võidusamba tagune nõlv kannatab ehituspraagi tõttu ning on Riigi Kinnisvara ASi edastusel vajanud seni korduvat taastamist. 2011. aasta augustini tegeles samba haldamisega kaitseministeerium.

Vabadussõja võidusamba igapäevase haldamise ja hooldamise andis Riigi Kinnisvara ASile (RKAS) 2011. aasta augustis üle kaitseministeerium. Sellest ajast peale on RKAS samba taganõlva murukatet korduvalt taastama pidanud.

Möödunud aasta sügiseks sai selgeks, et püsivama tulemuse saamiseks tuleb nõlva korrigeerida ning selleks sobivama lahenduse leidmiseks tellis RKAS ekspertiisi, mis valmis aasta lõpus, misjärel alustati konsultatsioone kaitseministeeriumi, Tallinna kultuuriväärtuste ameti ja arhitektidega ning käivitati projekteerimine.

«Ekspertiisi kohaselt nähakse taganõlva murede taga valede materjalide kasutamist ning tööde teostamise kvaliteeti. Ühe näitena võib tuua selle, et kui ehitusprojekti kohaselt tulnuks taganõlva täitematerjali ühe kihina kasutada liiva, siis tegelikult kasutati selle asemel nõlvast välja kaevatud materjali,» edastas RKASi kommunikatsioonijuht Madis Idnurm, kes lisas, et taganõlva pealmiste pinnasekihtide tihendamisel ei kasutatud ka õiget tehnikat, mis avaldas mõju lõpptulemusele.

Läbiviidavate tööde maksumus selgub riigihanke tulemusel. Käesoleval ajal käib planeeritavate tööde kooskõlastamine Tallinna kultuuriväärtuste ametiga ja Tallinna kommunaalametiga. Seejärel korraldab RKAS riigihanke töövõtja leidmiseks ning ehitustöödega on plaanis alustada juba suve teises pooles.

RKASi sooviks on taastada nõlva esialgne olukord, mis saavutatakse pealmiste pinnasekihtide eemaldamisega ja uue pinnase ning geotekstiili paigaldamisega. «Sisuliselt ehitatakse vajumiskindel nõlv kihiti uuesti üles ning tulemus saab olema kõiki linlasi ja külalisi rahuldav,» lubab RKAS.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles