Dementsusega eakatele luuakse loovteraapiatel põhinev sotsiaalteenus

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eakad inimesed.
Eakad inimesed. Foto: SCANPIX

Tallinna ülikooli kunstiteraapiate osakond algatas üheaastase projekti, mille käigus arendatakse välja uus loovteraapiatel põhinev sotsiaalteenus dementsusega eakatele.

Projekt on Eestis esmakordne ning baseerub eri teadusvaldkondade ja riikide spetsialistide pikaajalisel kogemusel. Teenust testitakse Tallinna sotsiaalkeskustes ja hooldekodudes ning luuakse jätkusuutlik võrgustik selle teenuse pakkumiseks.

«Hetkel meil peaaegu puuduvad teadmised loovteraapia kasutamisest gerontoloogias rääkimata spetsialiseerumisest dementsusega inimeste loovteraapiale, seega projekti esimeseks etapiks on vastava koolitusprogrammi pakkumine,» ütles Tallinna ülikooli kunstiteraapiate osakonna juhataja Eha Rüütel. Koolitusel osalevad Rüütli sõnul professionaalsed loovterapeudid ning kunstiteraapiate osakonna magistrandid. Pärast loengute-praktikumite põhimooduli läbimist läheb koolitusgrupp praktikale Tallinna sotsiaalkeskustes ja hooldekodudes, kus töötatakse välja teenuse vorm ning mõõdetakse selle mõju ja efektiivsust.

Teenuse sihtgrupiks on nii kerge kui ka raske dementsuse astmega eakad, nende hooldajad ja perekonnaliikmed ning nendega töötavad sotsiaalhooldajad, loov- ja tegevusterapeudid.

Hetkel on Eestis dementsuse diagnoosiga üle 13 000 inimese. Dementsus on sündroom, mida iseloomustab peamiselt intellektuaalsete võimete taandareng. Peaaegu poolte dementsuse juhtude põhjuseks on Alzheimeri tõbi.

Rahvusvaheline kogemus näitab, et loovteraapia rikastab Alzheimeri tõvega inimeste igapäevaelu, soodustades suhtlust teiste inimestega ja toetades pikaajalist mälu ning vähendades haigustunnuseid ja lisades lootusetunnet, mis on äärmiselt oluline kroonilise haigusega toimetulekul.

Praegu olemasolevate ravimitega ei ole võimalik haiguse kulgu peatada. Ravimiga on võimalik pikendata kvaliteetselt elatud aega ehk patsient saab kuni kaks aastat kauem oma igapäevatoimingutega hakkama.

Maailma Terviseorganisatsiooni prognooside kohaselt kahekordistub dementsusega inimeste arv iga 20 aasta tagant. 2030. aastal on oodata 65,7 miljonit haigestumise juhtumit, 2050. aastal on maailmas aga juba 115,4 miljonit dementsusega inimest.

Projekti «Loovteraapia teenuse väljatöötamine ja rakendamine dementsusega eakatele» teostab Tallinna ülikooli kunstide instituudi kunstiteraapiate osakond. Partneriteks on SA EELK Eesti Diakooniahaigla, Tallinna Kesklinna Sotsiaalkeskus, Mustamäe Sotsiaalkeskus ja Iru Hooldekodu. Toetavad Hasartmängumaksu Nõukogu ja USA Suursaatkond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles