Kelmid petsid Tallinnalt välja sotsiaaltoetusi

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis/Scanpix

Pätid oskasid «teenida» isegi sotsiaaltoetuste süsteemi pealt.

Harju maakohus tegi veebruari lõpus otsuse kahes üsna tavatus kriminaalasjas: kaks kelmi olid teineteisest sõltumatult petnud pikema aja jooksul Tallinna linnalt välja toimetulekutoetusi.

«Selliseid juhtumeid, kus toimetulekutoetuste saamiseks oleks kuritegelikult skeem välja mõeldud, pole meil varem olnud,» ütleb Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuameti peaspetsialist Ljudmilla Leius.

Tavaliselt on toimetulekutoetustega seotud pahandused palju lihtsamad – näiteks luiskab inimene end toetuse saamiseks vaesemaks. Siis piisab toetust saava inimese korralekutsumiseks pelgalt maksuameti sekkumisest.

Teenis 1907 eurot

Leius nimetab eriti jultunuks juhtumit kesklinna valitsuses, kus toetuse taotleja, varem kaheksal korral karistatud Ingvar Parik (30) esitas ametnikele võltsitud üürilepingu. Tegelikult ta lepingus nimetatud korteris ei elanud, veel enam, tal polnud selle korteriga üldse midagi tegemist, kuid paberil nägi asi õige välja ja kuna mehel ametlikku sissetulekut polnud, maksis linnaosa talle toetust.

Korter asub Maleva tänaval, vaid kolmesaja meetri kaugusel Põhja prefektuurist. Ajaks, mil politsei Pariku vahele võttis, oli ta pistnud taskusse 1907 eurot ja 37 senti linna raha. Vahele jäi mees aasta möödudes.

Teise seesuguse juhtumi peategelane Väino Esner (63) on kindlasti staažikam krimilugude tegelane. 2011. aasta jaanuaris esitas Esner Lasnamäe linnaosa valitsusele fiktiivse aastase tähtajaga üürilepingu Sikupillis asuva korteri kohta.

Avastati juhuslikult

Et mehel puudus ametlik sissetulek, hakkas linn talle toetust maksma. Aastase lepingu lõppedes vormistati sama korteri peale uus üürileping. Ehkki Esner selles korteris ei elanud ja kommunaalmakseid ei tasunud, jõudis ta pooleteise aasta jooksul linnaosavalitsuselt saada toetust 1541 eurot ja 83 senti. Kelmus tuli ilmsiks 2012. aasta suvel Esneri muude kuritegude uurimise käigus.

Juhtunu tõttu pidi uurijaile aru andma ka korterit oma tuttavale fiktiivselt välja üürinud invaliidsuspensionär. Põhja ringkonnaprokuratuur lõpetas siiski korteriomaniku suhtes kriminaalmenetluse otstarbekuse alusel, sest tema osalus kuriteos polnud suur ja ise ta sellest kasu ei saanud. Varem karistamata naisel tuli tasuda riigituludesse 290 eurot.

Esnerile mõistis Harju maakohus aga värske, 22. veebruari otsusega karistuseks selle kelmuse ja muude kuritegude eest (loe lisalugu – RB) kahe aasta ja seitsme kuu pikkuse vangistuse.

Toimetulekutoetused Tallinnas

•    2012. aastal maksti toetust 4102 perele ehk 6817 inimesele

•    Enamik toetusesaajatest on üksikuna elavad inimesed või ühe lapsega pered

•    Toetusesaajatest 1154 olid pensionärid (neist 712 töövõimetuspensioni saajat) ja 1935 lapsega pered

Allikas: Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles