Poiste printsessipäev

Sigrid Kõiv
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Päev, mil Frederik oli Frida ja Riina oli Rasmus»
«Päev, mil Frederik oli Frida ja Riina oli Rasmus» Foto: Repro

Lasteaedadele mõeldud raamatu «Päev, mil Frederik oli Frida ja Riina oli Rasmus» levitamist Lätis ja Leedus saatis hirm, et nii võetakse lastelt ära sooline identiteet. Autor Louise Windfeldt ütleb, et ta ei taha tüdrukutelt nukke ja poistelt ämblikmehi ära korjata, vaid nii inimesi mõistma panna, et soostereotüübid ahistavad mõlemat sugupoolt.

Soolisi stereotüüpe kummutav raamat «Päev, mil Frederik oli Frida ja Riina oli Rasmus» on tõlgitud mitmesse keelde ja välja antud juba nii Lätis, Leedus kui ka Venemaal. Milliseid reaktsioone see on põhjustanud?

Lätis näiteks leiti, et see raamat teeb lastest homo- või transseksuaalid, et see teeb poistest tüdrukud ja tüdrukutest poisid. Põhimõtteliselt võiks iga autor olla meelitatud, kui tema raamatule nii suurt mõju omistatakse, kuid probleem on selles, et kriitikud ei teinud seda raamatut lahtigi. Leedus aga raamat lasteaedadesse ei jõudnudki, see jäeti vaid õppematerjaliks kasvatusteaduste tudengitele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles