Koolidest kaovad arstid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Joosep Martinson / Õhtuleht

Põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse muudatustega nähakse ette, et koolidesse jäävad laste tervist kontrollima ja edendama ainult õed, regulaarne arstlik kontroll pannakse perearsti ülesandeks.

Sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna peaspetsialist Iisi Saame ütles, et praeguse plaani järgi peaks kooliarsti ametikoht koolidest kaduma 1. jaanuarist 2010 ning sotsiaalministri määrusega sätestatakse kõrgemad nõudmised kooliõdedele.

Ette nähakse aga üleminekuaeg, mil praegused kooliarstid saavad jätkata tööd kuni 2014. aasta augustini.

Koolilaste tervist hakkaks koolis edendama ainult kooliõde nii tavakoolis kui ka erivajadustega laste koolides, ent kui esimeses võib üks õde tegeleda kuni 600 lapsega, siis erivajadustega lastele nähakse ette üks õde 200 lapse kohta.

«Kõigi õpilaste vajadused peavad saama arvestatud, õdedel peaks nii olema piisavalt aega pühenduda ja teha vajalikke tegevusi laste tervise edendamiseks,» ütles Saame.

Kooliõdede ülesandeks saaks edaspidi teha lapsele kooliea ajal neli tervisekontrolli: esimeses, kolmandas, seitsmendas ja 11. klassis. Selle vahepeal tuleb arstlikud tervisekontrollid teises, viiendas ja üheksandas klassis käivatele lastele teha nende perearstidel.

Uue ülesandena pannakse õdede ülesandeks ka iseseisvalt laste immuniseerimine riikliku kava alusel, selleks peavad kõik kooliõed nõuetekohase koolituse läbima. «Vaktsineerimine on jätkuvalt vabatahtlik ja toimub vaid lapsevanema nõusolekul,» lisas Saame.

Lisaks nähakse kooliõdedele sotsiaalministri määrusega ette hulk tegevusi kooli keskkonna parandamise ja tervislikumaks suunamisel, näiteks laste toitumise jälgimise ja selle osas sõna sekka ütlemise, tervisealase info kooli toomise ja jagamise ning muud ennetavad tööd.

«Kõige enam soovime, et kooliõde ei jääks üksikuks tegijaks, vaid oleks kindel koolimeeskonna osa, partner õpetajatele. Kui kooliõde märkab lastel probleeme, on tal kohustus vanemaid sellest teavitada ning laps vajadusel perearstile suunata,» selgitas Saame.

Ta nõustus, et kooliõdedele on mitmed kohustused uued, mis vajavad täiendõpet ja uue info hankimist. «Aga suund õdede väljaõppes on tegelikult praegugi selle poole olnud. See on neile väljakutse kindlasti, aga usun, et uued õed on selleks valmis ja soovivad areneda,» lisas peaspetsialist.

Ka praegu ei ole Saame sõnul igas koolis nii õde kui arst.

SA Tallinna Koolitervishoid juhatuse esimehe Kädi Lepp on varem Postimehes seda reformi kritiseerinud, sest tema sõnul on perearstid niigi töösse mattunud ning laste kohustuslikud läbivaatused pikendaksid veelgi järjekordi. Seevastu Eesti Õdede Liidu koolitervishoiu koordinaator Tatjana Oolo on öelnud, et koolis polegi tingimata arste vaja, sest koolis pole tegu mitte ravitööga, vaid terviseedenduse ja profülaktikaga.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles