Ahto Lobjakas: suure tähega Eestluse päev

Ahto Lobjakas
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahto Lobjakas
Ahto Lobjakas Foto: Priit Simson

Kolumnist Ahto Lobjakas kirjutab, et 27. märtsile plaanitud «priiuse põlistamise päev» on tühi­käigupüha, kui me ei mõtle, kuidas tuleva peremeheks ja -naiseks saada.

Meelemõistus on omaette koht, ja ise endas / võib teha põrgust taeva, ja taevast põrgu,» kirjutab John Milton «Kaotatud paradiisis». Need värsiread on nende ühe käe sõrmedel ülesloetavate mõtete seas, millest, kasutades Peter Sloterdijki sõnu, on saanud ajastu «absoluutsed väljendused».

Nagu kõik sügavmõtteline, on Miltoni värsid hoomatavad ja mõistetavad, aga samuti manipuleeritavad ja ekspluateeritavad enam kui ühel tasandil. Meil Eestis, 21. sajandi teise kümnendi alguses, võib nende abil edendada mõtet, et kellele elu siin ja praegu ei meeldi, on endaga vähe tööd teinud. Eesti elu headust tuleb osata endas leida, kõlab see kirikuõpetajalik refrään. Põrgu on sinu peas, taevas enesesisenduse kaugusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles