Tusk: Poolal ei ole õhuturbe lennuväljade rotatsiooni vastu midagi

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Poola peaminister Donald Tusk käis üle mitme aasta taas Eestis, et arutada regionaalseid projekte ja koostööd Euroopa Liidus ning märkis pressikonverentsil, et Poolal ei ole Balti riikide õhuturbe lennuväljade rotatsiooni vastu midagi.

Tusk ütles, et Poola on huvitatud Balti õhuturbe protsessi jätkumisest ning kindlasti osalevad Poola lennukid õhuturbemissioonil ka edaspidi. «Meil ei ole midagi selle vastu, kui õhuturbeks kasutatavad lennuväljad vahetuvad.»

Ta lisas, et missioonil osalevad riigid peavad langetama küsimuses otsuse üheskoos.

Veebruari lõpus väljendas Leedu välisminister Linas Linkevičius hämmeldust oma Eesti kolleegi Urmas Paeti USA välisministri John Kerryga kohtumise järel tehtud avalduse üle, et NATO õhuturbemissiooni võiks osaliselt tuua Ämarisse.

Eesti välisminister Urmas Paet ütles Roomas kolme Balti riigi välisministrite kohtumisel Kerryga, et Eesti soovib NATO õhuturbemissiooni ühte rotatsiooni alates 2015. aastast võõrustada Ämari lennubaasis.

Poola õhuväelased on osalenud rotatsiooni korras Balti riikide õhuturbes alates 2006. aastast neli korda, viimati 2012. aasta maist augusti lõpuni. 2014. aasta mais peaks toimuma viies rotatsioon.

Peaministrite kohtumise teemadeks olid regionaalsed projektid nagu Rail Baltic, elektriühendused ja LNG terminal. Samuti arutasid valitsusjuhid ühiseid teemasid Euroopa Liidus.

Ansip ja Tusk märkisid ühisel pressikonverentsil, et Eesti ja Poola on paljudes küsimustes ühistel seisukohtadel, nagu Rail Baltica rajamine ja Euroopa Liidu eelarve.

Ansip märkis, et Eesti tahaks näha Poolat varsti ka eurotsoonis tegutsemas.   

Tuski sõnul on nii Eesti kui Poola huvides, et Euroopa Liit oleks konkurentsivõimeline ning selleks on vajalik arukas energiapoliitika. Eesti on Tuski sõnul Poolale eeskujuks nii taastuvenergia arenduselt kui ka sellepoolest kuidas Eesti sai hakkama majanduskriisiga.

Ta märkis, et Poolas on pooleli diskusioon, millal eurotsooniga ühineda ja kuidas tagada ohutu üleminek ühelt valuutalt teisele.  

Eesti ja Poola peaminister kohtuvad regulaarselt kord aastas, viimati käis Poola peaminister Donald Tusk Eestis oma eelmisel ametiajal, 2009. aasta aprillis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles