Üks ametikoht, neli probleemi

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ken-Marti Vaher jätkab politseijuhi otsingut.
Ken-Marti Vaher jätkab politseijuhi otsingut. Foto: Andres Haabu

Priit Kama ebaõnnestunud ametissenimetamine tõi päevavalgele pinged võimuliidus.

Uue politseijuhi ametissenimetamine osutus keerukamaks, kui Isamaa ja Res Publica Liit suutis ette kujutada ning jättis õhku mitmeid pingeid.

Esiteks. Võimuliidus valitseb usaldamatuse õhkkond, kuna Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) peab Reformierakonna teadlikuks vastutööks politseijuhi määramisel juba seda, et läbikukkunud avalikul konkursil osalenud inimeste nimed kohe pärast nende väga väikeses võimuliidu ringis tutvustamist välja lekkisid.

Eile pärastlõunal kogunenud koalitsiooninõukogu ei jätnud IRLile ja Vaherile palju võimalusi, sest Reformierakond eesotsas peaminister Andrus Ansipiga on sisuliselt umbusaldanud Vaherit (õigemini tema valikut), andes selgelt märku, et neil on Kama suhtes teatud «meeleolud» ja tema kandidatuuri ei saa toetada.

IRL ja Vaher otsustasid pärast seda, et nad ei hakka peaga vastu seina jooksma. Reformierakonna venitamine viitas sellele, et Kama kandidatuur ei läheks läbi ka pärast Vaheri plaanitud konsultatsioone kõigi riigikogu fraktsioonidega, mistõttu polnud mõtet lasta senist kriitikat veelgi suuremaks paisuda.

Nüüd mõtleb aga IRL, mis motiividel Reformierakond meelt muutis, sest veel mõne nädala eest, kui Vaher ütles peaminister Ansipile, et tuleb välja Kama kandidatuuriga, asusid mõtet avalikult kiitma endine justiitsminister, praegune kultuuriminister Rein Lang ja samuti endine justiitsminister Kristen Michal. Seejärel tuli mängu riigikogu õiguskomisjon, mille reformierakondlasest liige Igor Gräzin teatas, et ­IRLi ministri väljapakutud kandidaat ei sobi, ja Vaherile ei antud ka võimalust teda komisjonis tutvustada.

Reformierakond on tuline aga selle peale, et kokkuleppe kohaselt oleks pidanud Vaher esmalt leidma toetuse kandidaadile just õiguskomisjonist, kuid Vaher jättis selle lüli vahele. Kõik oli ümberpöördunud ja IRLi minister sattus tule alla. «Millest sellise paranoiamaailma tekitamine? Mis motiividel on Reformierakond tegutsenud?» küsivad IRLi juhtliikmed ja viitavad üsna selgelt olukorrale kaheksa aasta eest, mil 2005. aasta märtsis umbusaldas riigikogu mõõdikuteskandaali pärast toonast justiitsministrit Vaherit ja Juhan Partsi valitsus astus tagasi.

Teiseks. Paraku on kogu vildakas valikuprotsess heitnud varju vähemalt neljale tugevale kandidaadile, kes nüüd on mängust väljas: Kama, kes sattus kriitikatulva alla, olemata isegi ametlik politseijuhi kandidaat, samuti konkursil justkui naljaviluks kandideerinud Tarmo Miilits, Erkki Koort ja Tõnu Hunt. Siseministeerium jätkabki nüüd sihtotsingut ilma järjekordset konkurssi korraldamata, et leida parim võimalik kandidaat. Vaher ütles eile, et Kama oli hea valik – tugev juht ja hinnatud tippametnik –, kuid kahetsusväärselt on tema kandidatuuri käsitletud poliitiliselt kallutatult. «Siseturvalisuse valdkond peab olema poliitikaülene ning politsei- ja piirivalveamet vajab juhti, kellel on toetus, et ametit arendada ning viia ellu vajalikke muudatusi,» ütles Vaher.

Kolmandaks. Politseijuhi paikapanemisse on juba algusest peale vastuolu sisse kodeeritud ehk Reformierakond on pigem seda meelt, et tuleks edutada kedagi politsei ühendorganisatsiooni seest, IRL peab jätkuvalt õigeks, et pikka aega samal juhtimismaneeril püsinud asutus vajaks kindlasti pilku ja kätt väljastpoolt. See teeb uue juhi nimetamise Vaherile järjest keerukamaks. IRLi loogika juhi väljastpoolt otsimisel on ka selles, et kui mitmest erinevast asutusest koosneva politsei- ja piirivalveameti puhul tuleb uus juht näiteks kriminaalpolitseist, tekitab see asutuses pingeid, kuna võib seada eelisseisu ühe valdkonna.

Neljandaks. Null tulemust ehk politseil pole endiselt juhti. Minister Vaher peab oluliseks, et siseturvalisuse ametite juhtide valiku protsess keskenduks eeskätt kandidaatide juhiomadustele ja senistele töötulemustele. Seega jätkab siseministeerium sihtotsingut sobiva politsei- ja piirivalveameti juhi kandidaadi leidmiseks. Praegune juhiotsing jätab üles teatud pinged siseminister Vaheri ja politsei ühend­asutuse vahel, kuna usk Vaheri seniste ja edasiste valikute suhtes on löönud kõikuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles