Paet: Eesti toetab Leedu võimalikult kiiret liitumist eurotsooni ja OECDga

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet kinnitas täna Tallinnas Leedu välisministri Linas Linkevičiusega kohtudes, et Eesti toetab igati Leedu püüdlusi euroala ning Majandusliku Koostöö ja Arengu Organisatsiooni OECDga liitumisel.
Välisminister Urmas Paet kinnitas täna Tallinnas Leedu välisministri Linas Linkevičiusega kohtudes, et Eesti toetab igati Leedu püüdlusi euroala ning Majandusliku Koostöö ja Arengu Organisatsiooni OECDga liitumisel. Foto: Välisministeerium

Välisminister Urmas Paet kinnitas täna Tallinnas Leedu välisministri Linas Linkevičiusega kohtudes, et Eesti toetab igati Leedu püüdlusi euroala ning Majandusliku Koostöö ja Arengu Organisatsiooni OECDga liitumisel.

«Soovime Leedut näha eurotsoonis ja OECDs nii kiiresti kui see on võimalik,» ütles Paet.

Eesti välisminister soovis Leedule edu ka selle aasta juulis algava Euroopa Liidu eesistumise ettevalmistamisel ja läbiviimisel.

«Leedu prioriteedid on kõik väga olulised teemad ka Eestile. Samuti oleme huvitatud õppima Leedu eesistumise ettevalmistamise ja korraldamise kogemustest,» ütles ta.

Välisministrid märkisid kohtumisel ka, et Eestil ja Leedul on ühised huvid regionaalsete transpordi ning energiajulgeoleku projektide elluviimisel.

«Meie üks oluline eesmärk on valmis ehitada raudteeühendus Rail Baltic,» ütles Paet. Rail Balticu projektil on oluline roll Põhja-Balti piirkonna transpordiühenduste parandamisel teiste Euroopa piirkondadega.

Lisaks transporditaristu arendamisele on Eesti ja Leedu jaoks tähtis ka energiaühenduste ning -tarnijate mitmekesistamine.

«Kogu meie piirkonna energiajulgeoleku tagamiseks on oluline võrgustumine ning erinevate ühenduste ja tarneallikate leidmine. Seetõttu on vajalik, et valmiksid uued energiaühendused näiteks Leedu-Poola ja Leedu-Rootsi vahel,» sõnas Paet.

Välisministrid peatusid kohtumisel ka Eesti ja Leedu vahelistel majandus- ning kaubandussuhetel. Paeti sõnul on riikidevahelised majandus- ja ärikontaktid elavad ning liiguvad kasvu suunas.

«Leedu on meie jaoks välisinvesteeringute sihtriik number üks ning ekspordi- ja impordipartnerina viiendal kohal, kuid arenguruumi näeme Leedu investeeringutes Eestisse,» ütles Paet.

Välisministrid kõnelesid ka idapartnerluse teemadest ja aasta lõpus Vilniuses toimuvast idapartnerluse tippkohtumisest. Eesti soovib Paeti sõnul sellel aastal suhetes idapartnerite Ukraina, Gruusia, Moldova, Valgevene, Armeenia ja Aserbaidžaaniga selget edasiminekut.

«Toetame idapartnerlusriikide suuremat poliitilist ja majanduslikku lõimumist Euroopa Liiduga,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles