Pöörane britt, kes päästab ooperi

Riina Luik
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mati Turi mängib ja laulab nimitegelast inglase Daniel Slateri lavastatud Wagneri ooperis «Tannhäuser».
Mati Turi mängib ja laulab nimitegelast inglase Daniel Slateri lavastatud Wagneri ooperis «Tannhäuser». Foto: Peeter Langovits

Kui Daniel Slater 1998. aastal Inglismaal ooperilavastajana oma särava debüüdi tegi, nägid muidu nii verejanused kriitikud temas meest, kes suutis ooperilavale tagasi tuua vaimukuse, elurõõmu, fantaasiakülluse ja inimlikkuse, ning arvati, et kui kedagi üldse ooperiusku saab pöörata, siis tuleb ta viia vaatama just Slateri lavastusi.

Kel oli õnne, kohtus Slateri esimese lavalise pöörasusega juba eelmisel aastal Birgitta festivalil ja ootab tõenäoliselt kannatamatusega «Tannhäuserit».

Ooperimaailmas peetakse teid silmapaistvaks lavastajaks, kuid eesti publikule olete seni tuttav vaid tänu eelmisel aasta Birgitta festivalil nähtud äärmiselt vaimukale nägemusele Mozarti «Don Giovannist». Kuidas üks inglise filoloog ja Cambridge’is filosoofiadoktori kraadi kaitsnud mees üldse ooperimaailma sattus?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles