Rein Raua mudel- ja metaromaan

Rein Veidemann
, TLÜ EHI / Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Raud
«Rekonst­ruktsioon»
Mustvalge, 2012
264 lk
Rein Raud «Rekonst­ruktsioon» Mustvalge, 2012 264 lk Foto: Repro

Romaani sisu on kokku võetav mõne lausega. Minajutustaja Enn Padrik saab teada oma haigestumisest vähki, mis jätab talle eluvõimaluse vähesteks kuudeks. Varem juba ilmnenud tahe välja selgitada oma tütre Anni enesetapu põhjus võtab nüüd konkreetse kuju: Enn otsib üles Anni kaaslased, kelle lugude kaudu püütakse taasluua Anni hukkumise motiivid.

Selle, ühe noore inimese juurest teise juurde kulgeva retke käigus avastab Enn ka iseennast. Romaani sõnumit on siin-seal juba tsiteeritud: pole oluline, kas see, mida me usume, on ka tõsi. Oluline on see, milliseks usk meid muudab.

Kirjandusloolasena leian Rein Raua romaanis tüpoloogilist sarnasust 1970. aastatel Eestis viljeldud mudelromaaniga. Eesti romaaniloo uurija Pärt Lias on seesuguse romaanikirjutuse esindusliku tekstina nimetanud Aimée Beekmani «Valikuvõimalust» (1978). Lisaksin siia ka Enn Vetemaa «Möbiuse lehe» ja «Tulnuka».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles