Toobal: miks Seppik teist korda «Kahekõnesse» kutsuti?

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Toobal
Priit Toobal Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Ringhäälingunõukogu liige Priit Toobal (KE) saatis ERRi juhtkonnale kirja küsimusega, miks kutsuti «Kahekõne» saatesse Keskerakonna skandaali lahkama endine erakondlane Ain Seppik, kes oli samas rollis ka aasta tagasi. Nüüd tahab Toobal üle vaadata «Kahekõne» külaliste nimekirja läbi ajaloo, et kontrollida ERRi neutraalsust intervjueeritavate valikul.

«See oli pigem erakonna peasekretäri kurblik kaebus, et miks te võtate teist korda Ain Seppiku Keskerakonna üle arutama, kui ta ei ole Keskerakonna liige. Võtke pigem mõni keskerakondlane,» kirjeldas kirja sisu ERRi juhatuse esimees Margus Allikmaa.

Saates muutusi ei tehtud, sest meeskonnal on õigus ise valida teema ja külalised, kuni ei eksita seaduse, eetikakoodeksi, ERRi regulatsiooni või hea tava vastu. «Minu hinnangul on sellega kõik korras,» kirjutas Allikmaa Toobalile saadetud vastuses.  

Allikmaa hinnangul ei saa öelda, nagu üritanuks Toobal ringhäälingunõukogu liikmena mõjutada ERRi saate sisu. «Pigem esines ta erakonna peasekretärina.» Sama arvas ka nõukogu esimees Agu Uudelepp, kes polnud kirja näinud ja kelle sõnul pole see osa nõukogu kirjavahetusest.

Kas iga aasta märtsis peab Ain Seppik käima «Kahekõnes» esinemas ja suhteliselt samadel teemadel?

Priit Toobal ütles Postimehele, et eesmärk polnud takistada Seppiku osalemist. «See küsimus sai küll sellest saatest ajendi, sest kas iga aasta märtsis peab Ain Seppik käima «Kahekõnes» esinemas ja suhteliselt samadel teemadel?» küsis Toobal.  «Ma olen ka varem sõna võtnud, et peaks tellima lausa uuringu, kas rahvusringhääling on ikka poliitiliselt tasakaalustatud või ei ole.»

Pöördumises palubki Toobal näha «Kahekõne» külaliste nimekirja viimase kahe ja poole aasta kohta. Nimelt on see üks neist saadetest, kus küsitletavate valiku teeb meeskond ja seal ei saa kaasa rääkida erakonnad. «Tahan vaadata, kas sealt joonistub mingi pilt välja - kes osalesid, kes kuhu kuulusid ja kas üldse,» põhjendas ta Postimehele.

Juhul, kui külaliste nimekirjas peaks ilmnema kallutatus, tahab Toobal teha nõukogus märkuse eetikanõunik Tarmu Tammerkile. Toobal ei välistanud, et vaatab üle ka teiste samal valikupõhimõttel tehtavate saadete nagu «Vabariigi kodanikud» ja «Tähelaev» külaliste nimekirjad.

Saatejuht Indrek Treufeldt ütles Postimehele, et Seppiku valik polnud seotud kolmapäeval Tallinna linnavalitsuses puhkenud skandaaliga. «Tegelikult oli Seppik palutud juba teisipäeval ja seoses sellega, et pidi räägitama politseist. Keskerakonna värk käivitus hoopis hiljem ja tuli sinna juurde.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles