Helm: ühendameti loomine muudab sisejulgeoleku kindlustamise nähtavamaks

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseiautod.
Politseiautod. Foto: Postimees.ee

Politsei- ja piirivalveameti, Eesti suurima valitsusasutuse loomise juht Marek Helm ütleb, et kolme ameti ühendamise peaeesmärk on pakkuda paremat sisejulgeolekuteenust ning muuta see töö ühiskonnas nähtavamaks.

Helm tõdes, et ühisametit luues on põhiülesanded - korrakaitse tagamisest, piiri valvamisest, kodakondsus- ja migratsiooniasjadega tegelemisest – jäetud nendele inimestele, kes sellega ka varem tegelesid, ütles Helm rahvusringhäälingule antud intervjuus.

«Küll jah, me oleme võtnud ette, et nende kompetentsid võiksid teatud osas ühtsustuda. Kui meil on vaja teatud olukordades ühe või teise ülesande täitmisel lisajõudu – näiteks välispiiri valvamisel, kui seda on vaja tugevdada, või sisepiiri valve taastamisel -, siis ei oleks neid tänaseid jäiku administratiivseid ja organisatsioonide piire, ja inimesed ajapikku omandaksid lisaoskusi,» tõdes Helm, lisades, et siiski ei soovita inimestest teha superametnikke.

Uus seadus annab tema sõnul sõna otseses mõttes silla, et kõik Eesti sisejulgeoleku eriteenistus selle ühendameti mõistes on ühtsetel alustel, ühtsete sotsiaalsete garantiidega kõigi jaoks.

«Kolmas aspekt, mida me tahame saavutada või ühendamisega realiseerida, on asjaolu, et meie toetav tegevus peaks olema oluliselt mõistlikumalt korraldatud, kui me oleme seda suutnud täna teha. Kolme asutuse raames tegutseb tegelikult 14 asutust, kui me loeme siia juurde piirkonnad, prefektuurid ja keskasutused nagu keskkriminaalpolitsei, julgestuspolitsei ja lennusalk.»

«Selles mõttes peaks realiseeruma meie eesmärk selliselt, et me võimalikult vähe kulutame toetavale tegevusele ja võimalikult suurema osa oma eelarvest, mis meile on antud, suuname ikkagi põhiülesannete täitmiseks,» lisas Helm.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles