Endine kohvikujuht viis töötaja surmasüüasja riigikohtusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunagine Zum Zumi kohvik Tartus. Hiljuti sulges ka kohviku järeltulija uksed.
Kunagine Zum Zumi kohvik Tartus. Hiljuti sulges ka kohviku järeltulija uksed. Foto: Margus Ansu.

Zum-Zum Kohviku AS-i endine juhatuse liige Erliko Parisalu vaidlustas enda süüdimõistmise kohvikutöötaja töösurmas riigikohtus.

Parisalu ja tema kaitsja vandeadvokaat Sirje Must tahavad süüdimõistmise tühistamist ning õigeksmõistmist, ütles BNSile Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm.

Märtsi alguses jättis Tartu ringkonnakohus Parisalu süüdi töötaja surmaga lõppenud tööõnnetuses.

Mullu novembris karistas Tartu maakohus Parisalu mitmete tööohutusalaste nõuete eiramise eest tingimisi üheaastase vangistusega kolmeaastase katseajaga ning mõistis talt menetluskuludena välja 24 666 krooni.

Sama karistust nõudis Parisalule kohtuvaidluses Lõuna ringkonnaprokurör Ene Timmi. Advokaat Must taotles mehe õigeksmõistmist kuriteokoosseisu puudumise tõttu.

Prokuratuur süüdistas Parisalu kohvikujuhina töötervishoiu ja tööohutuse ning tehnilise järelevalve nõuete rikkumises, millega kaasnes ettevaatamatusest inimese surm.

Eeluurimisel selgus, et Zum-Zumi kohviku söögiliftile olid jäetud paigaldamata turvauksed, samuti puudus helisignaal, mis oleks andnud märku lifti liikuma hakkamisest.

Süüdistuse kohaselt ei taganud Parisalu töötajatele ohutut tööprotsessi, rakendas neid töötama ohutusnõuetele mittevastava ja kasutamiseks ohtliku kaubaliftiga.

Parisalu ei informeerinud ka ettevõtte nõukogu vajadusest viia väikekaubalift ohutusnõuetega vastavusse ega korraldanud ka ise vajalikku remonti, kuigi tööinspektsioon oli juhtinud firma tähelepanu ohtlikule ja nõuetele mittevastavale liftile.

Traagiline õnnetus juhtus 2004. aasta 4. oktoobri pärastlõunal, kui kohviku naistöötaja asetas toidulifti sööginõusid.

Naine kummardus lifti kohale, samal ajal aga telliti lift keldrikorrusel asuvast köögist alla. Naise pea jäi lifti vahele ning ta suri kohe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles