Ojuland: Euroopa föderatsioon ei tundu meie põlvkonna ajal reaalne

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristiina Ojuland.
Kristiina Ojuland. Foto: Mihkel Maripuu

Europarlamendi saadiku Kristiina Ojulandi sõnul ei ole Euroopa liikumas föderalismi suunas vaid pigem vastupidi – osa riike on huvitatud oma suurema suveräänsuse taastamisest. 

«Euroopa Liit on toiminud nagu sui generis ja see saab ka edaspidi olema nii. On võimatu ette kujutada, et ükski tänastest liikmesriikidest ütleks täielikult lahti oma rahvusvahelise õiguse subjektsusest. Meie põlvkonna elu jooksul mitte,» sõnas Ojuland täna riigikogus Euroopa föderaliseerumise teemalisel istungil.

Ojulandi sõnul võib Euroopat võrrelda kaherööpmelise raudteega: on palju hääli, kes ütlevad, et liikuda tuleb poliitilise koostöö suunas. Samas on suuri liikmesriike, kes soovivad pigem endisi pädevusi tagasi – Suurbritannia kõrval tahab seda näiteks ka Ungari.

«Kui arvestada, et föderatsioon eeldaks lepinguid ja rahva mandaati kõigis riikides, siis see ei tundu tõenäoline,» ütles Ojuland. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles