Mihkel Mutt: uue paavsti esimesed sammud

Mihkel Mutt
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihkel Mutt.
Mihkel Mutt. Foto: arvamus.postimees.ee

Kolumnist Mihkel Mutt kirjutab, et kui mitte muud, siis vähemalt Vatikani suhtlemine muu maailmaga on uue paavsti tulekuga muutumas avatumaks ja läbipaistvamaks. Ja mis seal salata, maailmas on see paljudele hea mulje jätnud.

Kes on võimsaim inimene ilma peal? See on, kuidas võtta. Tavaliselt peetakse selleks USA presidenti. Kui otsese majandusliku, rahalise, sõjalise jne jõu seisukohalt, siis muidugi. («Mitu diviisi on paavstil?» olevat Stalin retooriliselt küsinud.)

Paavstil sääraseid hoobasid pole. Aga kui pidada silmas tahteavalduse suveräänsuse ja sellele tahtele kuuletujate korrutist, siis pole paavstile võrdset. Tema ilm­eksimatuse doktriin usuasjades kehtib tänini ja kuuria on tema jaoks abistav, mitte kontrolliv organ. Erinevalt Valge Maja peremehest, kelle võimu kärbivad Kongress ja kohtusüsteem, kes peab arvestama ajakirjandusega jne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles