Vaher ei või öelda, kas julgeolekuasutused pääsevad Skype’i vestlustele ligi

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Skype.
Skype. Foto: Toomas Huik

Siseminister Ken-Marti Vaher hoidus riigisaladusele viidates vastamast küsimusele, kas Eesti julgeolekuasutustel on ligipääs Skype’i vestlustele ja kõnedele.

Riigikogu liige Olga Sõtnik viitas infotunnis ministrilt küsimust esitades sellele, et väidetavalt on väga turvalisena reklaamitud Skype’i vestlustele Venemaa luurel ligipääs olemas. «Kas meie siin Eesti õigussüsteemis peame Skype'i sideettevõtjaks, kelle üle on võimalik toestada toiminguid, mida sätestab elektroonilise side seaduse paragrahv 113, mis ütleb, et sideettevõtja peab võimaldama jälitus- või julgeolekuasutustele juurdepääsu sidevõrgule jälitustoimingu teostamiseks ja sõnumisaladuse õiguse piiramiseks,» küsis Sõtnik.

Siseminister Ken-Marti Vaher märkis, et vastavalt seadusele pole Skype sideettevõtja, vaid internetis olev infotehnoloogiline platvorm. Sellele, kas ja kuivõrd riigi julgeolekuasutused selle tehnilisi vahendeid kasutada saavad, ei vastanud ta.

Sõtnik täpsustas oma küsimust: «Kas ma sain õieti aru teie vastusest, et jah, Eesti riigil on võimekus Skype'i kõnesid ja sõnumeid pealt kuulata ja Microsoft on teile võimaldanud need vahendid, mis on vajalikud selle tegevuse teostamiseks?»

«Nagu ma mainisin, siis sellele küsimusele ei saa ma vastata ei jaatavalt ega eitavalt, sest teave tehniliste vahendite kohta, mida kasutatakse selle teabe kogumiseks, on riigisaladus. Ja te küsite selliste nüansside ja detailide kohta, mida ei ole võimalik täpsustada,» hoidis minister Vaher oma suu aga lukus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles