Tegelikkus ei tohi tappa unistusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hannes Kaljujärv, Jüri Lumiste ja Aivar Tommingas Uku Uusbergi lavastuses «Paplid tuules» Vanemuises.
Hannes Kaljujärv, Jüri Lumiste ja Aivar Tommingas Uku Uusbergi lavastuses «Paplid tuules» Vanemuises. Foto: Gabriela Liivamägi

Paplid tuules» on Uku Uusbergi (28) viieteistkümnes lavastus kuue aasta jooksul. Ta on lavastaja, kelle loomingu ühisnimetaja kõigi muude, lahjemate siltide kõrval (uussiirus, autoriteater jm) on teatrieksistentsialism.

Lavastuses on elust lähtuvad põhiküsimused tugeva absurdimaiguga. Nii tugeva, et lavastust võib võrrelda Lembit Petersoni kuulsa «Godot’ga» Noorsooteatris 1976. aastal. Sulev Luik ja Aleksander Eelmaa siis ning Vanemuise «vanameeste trio» Jüri Lumiste (55), Hannes Kaljujärv (56) ja Aivar Tommingas (57) nüüd on mängides samasuguse elutunnetusega.

Siinkohal pole liigne öelda, et kõik kolm meest on Tartus Vanemuise teatris mänginud 35 aastat. Ja teatriime sünnib taas, koostöös lavastajaga leiavad näitlejad endas ja oma mängus uue hinguse. Need on samad Lumiste, Kaljujärv ja Tommingas, kel on kuhjaga lavakogemusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles