Metsavenna tütar on tänulik teda varjanud peredele

Argo Ideon
, poliitika- ja majandusanalüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puutlipalu punkrilahingus julgeolekujõudude vastu võideldes metsavennana langenud Richard Vähi tütar Üviga.
Puutlipalu punkrilahingus julgeolekujõudude vastu võideldes metsavennana langenud Richard Vähi tütar Üviga. Foto: Erakogu

1953. aasta kevadel Võrumaal tšekistide poolt mõrvatud Richard ja Elsa Vähi tütar Üvi Kuus peideti väiksena sealse kandi lasterikastesse taludesse, kus veel üks tüdruk silma ei paistnud.

Saksa-Nõukogude sõja algul viimase sõjaväkke mobiliseeritud Richard Vähi sattus sakslaste kätte vangi, ent sai 1942. aastal vabaks ja läks koju. Kui punavägi naasis, üritas ta rahulikku elu jätkata, kuid võimud ei lasknud. Ri­chard läks metsa siis, kui 1949. aastal tulid küüditajad – ta oli koos abikaasa Elsaga pandud kulakute nimekirja.

«Ma olin pooleaastane, kui 1949. aasta märtsis meile järele tuldi. Mulle on seda hiljem räägitud nii, et inimesed ütlesid emale-isale, et autod on juba siiapoole sõitmas, minge ruttu kodust ära,» meenutas kauaaegne õpetaja Üvi Kuus (64) teisipäeval.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles