Riigikogu aseesimeheks kandideerivad Randjärv, Ratas ja Nestor

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aseesimeheks kandideeriv Eiki Nestor
Aseesimeheks kandideeriv Eiki Nestor Foto: Liis Treimann / Postimees

Riigikogu kahele aseesimehe kohale kandideerivad reformierakondlane Laine Randjärv, Keskerakonda kuuluv Jüri Ratas ja sotsiaaldemokraat Eiki Nestor.

Seni esimese aseesimehena töötanud Randjärve esitas kandidaadiks Reformierakonna fraktsiooni esimees Jaanus Tamkivi ning varem teise aseesimehe ametis olnud Ratase Keskerakonna saadikurühma juhtiv Kadri Simson. Nestori kandidatuuri seadis istungil üles Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esimees Sven Mikser.

Simson märkis Ratase kandidatuuri üles seades, et umbes kuu aega tagasi soovis endine keskerakondlane, praegu demokraatide ühendust juhtiv Rainer Vakra keskkonnakomisjoni aseesimehe valimistel sotsiaaldemokraat Karel Rüütlile mütsi silmile tõmmata.

«Siis istusime me Eiki Nestoriga maha ja kinnitasime üle, et kaks aastat tagasi opositsioonis sõlmitud kokkulepe peab. Tänaseks olen ma aru saanud, et poliitikas on pikaealisus garanteeritud sageli sellega, et mees annab sõna ja mees murrab sõna,» ütles ta.

Poliitikas on pikaealisus garanteeritud sageli sellega, et mees annab sõna ja mees murrab sõna.

Simson kutsus saadikuid toetama aseesimehe valimistel Ratast, kes tema sõnul on ka kõige kriitilisemas seisus säilitanud parlamendis alati lugupidamise iga oma kolleegi vastu, kes austab kõikide valijaid ja kes peab väga oluliseks riigikogu head mainet.

Riigikogu kaks aseesimeest valitakse salajasel hääletusel samaaegselt. Võimuliitu kuuluval Reformierakonnal on riigikogus 33 ning Isamaa ja Res Publica Liidul (IRL) 23 kohta. Eelmisel nädalal koostööleppe sõlminud SDE-l ja demokraatide ühendusel on parlamendis 24 häält Keskerakonna 21 vastu.

Enne aseesimehi valiti riigikogu esimeheks tagasi IRLi kuuluv Ene Ergma, kelle poolt hääletas 81 ja vastu 13 riigikogu liiget. Ergma on riigikogu juhatusse kuulunud alates 2003. aastast. Lisaks riigikogu esimehena töötatud üheksale aastale oli ta 2006. aastast 2007. aasta kevadeni riigikogu teine aseesimees.

Uue juhatuse volitused kestavad ühe aasta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles