Sooäär sai Äripäeva vastu kohtuvõidu

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Imre Sooäär
Imre Sooäär Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Ajalehe Äripäev valeväidete esitamise eest kohtusse kaevanud riigikogu liige Imre Sooäär (RE) sai täna Harju maakohtus võidu. Äripäev peab valeandmed ümber lükkama ja maksma Sooäärele kahjutasu.

Maakohtu otsusega kohustatakse ASi Äripäev omal kulul avaldama hiljemalt 15 kalendripäeva jooksul kohtuotsuse jõustumisest Äripäeva võrguväljaandes ja paberkandjal ebaõigeid andmeid ümberlükkava avalduse järgmises sõnastuses:

«Oleme avaldanud 17.08.2011 artiklis «Kas maksumaksja raha toel rajatakse uut mõisakorda?» Imre Sooääre kohta järgnevad tegelikkusele mittevastavad väited: a) «Sooäär on pidanud mitmeid suurejoonelisi pidusid ja laskis maksumaksjal väidetavate pidudega seonduvad hiigelarved kinni maksta. b) Maksumaksja tasub iga kuu Sooääre auto eest 448 eurot ehk üle 7000 krooni. Need väited on valed».

Samuti mõisteti ASilt Äripäev mittevaralise kahju hüvitisena välja 2000 eurot Imre Sooääre kasuks. Muus osas kohus Sooääre taotlusi ei rahuldanud.

Äripäev: Sooäär ei lükka ümber pidude korraldamist, vaid õigustab nende pidamist kuluhüvitiste eest ning kinnitab, et kavatseb seda teha ka edaspidi.

Imre Sooäär esitas kohtule hagi tänavu suvel. Ta märkis selles, et 17.08.2011 Äripäeva võrguväljaandes ja paberkandjal ilmunud artikkel «Kas maksumaksja raha toel rajatakse uut mõisakorda?» on avaldatud vähemalt neli ebaõiget faktiväidet, mille avaldamisega teotati tema au ja väärikust.

Sooäär väitis, et Äripäev on tõenäoliselt tuginedes teistele ajakirjandusväljaannetele väitnud, et hageja on korraldanud Muhus mitmeid suurejoonelisi pidusid. Samuti väitis Äripäev, nagu  oleks Sooäär lasknud väidetavate pidudega seonduvaid hiigelarved maksumaksjatel kinni maksta. Sooäär kinnitas, et on korraldanud üksnes ühe heategevusliku ürituse, kus osales üle 300 inimese tema valimispiirkonnast. Kulud kanti kuluhüvitistest, mis on muu hulgas mõeldud ka kohtumisteks valijatega. Seega ei ole õige väide, et hageja on korraldanud Muhus mitmeid pidusid ning nende pidude hiigelarved on maksumaksjad poolt kinni makstud.

Samuti oli Sooääre kinnitusel väär Äripäeva väide, et maksumaksja tasub iga kuu tema autoliisingu eest 448 eurot ehk üle 7000 krooni, sest selliseid arveid pole ta kundagi riigikogule esitanud.

Äripäev: eksisime vaid ühe väitega

Äripäev tunnistas, et väide autoliisingu maksmise kohta maksumaksja taskust on väär ning väljaanne oli nõus selle avalikult ümber lükkama. Samas vaidles Äripäev vastu Sooääre seisukohale, et pidude korraldamise kohta käiv info on väär. Äripäeva kinnitusel põhineb see väide suuresti sellele, mida meedia on Sooäärest varasemalt kirjutanud.

«Ajakirjanduses avaldatud artiklid on siiani vabalt kättesaadavad, mistõttu jääb arusaamatuks, kuidas rikub hageja õigusi varasema artikli tõene refereering, mitte aga varasem artikkel ise.»

Äripäev pole nõus ka sellega, et pidusid oli ainult üks. «Esitatud artiklites oli juttu vähemalt kolmest peost  - uusaastakontsert Muhu restoranis, uusaastapidu Liiva koolis ja pidu Pädaste mõisas. Kostja poolt esitatud artiklites saab sõna ka hageja, kes ei lükka ümber pidude korraldamist, vaid õigustab nende pidamist kuluhüvitiste eest ning kinnitab, et kavatseb seda teha ka edaspidi,» väitis Äripäeva kaitsja.

Kohus leidis, et Äripäev ei ole mitme peo toimumist artiklites piisavalt tõendanud ja see info on väär.

Kohtuotsus pole jõustununud ja selle peale võib esitada apellatsioonikaebuse Tallinna ringkonnakohtule 30 päeva jooksul alates kohtuotsuse kättetoimetamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles