Narkotesti valenäit viis leinava isa arestimajja

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nüüdseks süüst vabastatud Mihail Velitška tahaks, et narkojoobe tuvastamise kiirtesti eksimatuks ei peetaks.
Nüüdseks süüst vabastatud Mihail Velitška tahaks, et narkojoobe tuvastamise kiirtesti eksimatuks ei peetaks. Foto: Toomas Huik

Narkojoobes autojuhtimise kahtluse tõttu kriminaaluurimise alla sattunud leinav isa osutus põhjaliku narkotesti järel siiski süütuks, politsei nimetab nende kasutatavate kiirtesteri eksimise võimalust «äärmiselt» vähetõenäoliseks.

24. jaanuari õhtu kella pool üheksa Maardu, Ringi tänav. Liikluspolitsei eriüksus viis läbi politseioperatsiooni Kõik puhuvad. Teiste seas peatati automehhaanik Mihail Velitška (32) kümmekond aastat vana punane Nissan Primera. Hilisemas protokollis seisab, et mehe sõidumaneer oli kahtlane. «Ma sõitsin normaalse kiirusega, nägin juba kaugelt märke politseioperatsioonist ja võtsin hoo maha,» ütleb mees Postimehele.

Kriminaalkorras karistamata Velitškal on elus raske periood. Detsembris suri ootamatult tema naine. Mees kasvatab üksi kahte last – neist üks on 15, teine 5-aastane. Noorem tüdruk oli sel õhtul haige ja Lasnamäel elav Velitška käis Maardus õe juurest rohtu toomas. Siis politsei ta peataski.

Alkomeeter näitas, et kõik on korras. Politseinik suunas Velitškale taskulambi valgusvihu näkku ja küsis, miks silmad läigivad. «Kellel ei hakkaks need läikima, kui oled päevast väsinud ja sõidad mööda halvast nähtava teemärgistusega tumeda kattega tänavat,» küsib Velitška.

See vastus politseinikku ei rahuldanud. Mehel paluti autoga keerata kõrvalasuvasse parklasse, kus tal mõõdeti pulssi ja vererõhku. Kolm korda järjest. Kuidagi kahtlaselt kõrge rõhk, nentisid politseinikud.

Mihhail selgitas, et tema elus on parajasti lein. Politseinikud tegid ettepaneku teha narkotest. «Ma olin kõhklematult nõus, pole probleemi,» ütleb end põhimõtteliseks uimastite vastaseks nimetav mees.

Ta tuli autost välja ja 13 kraadises pakases võeti tema suust süljeproov. Seejärel läks Velitška autosse edasi ootama ja politseinikud suundusid mikrobussi saadud proovi analüüsima. Umbes 20 minutit hiljem naasid politseinikud Velitška auto juurde juba käeraudadega.

Test näitas amfetamiini kasutamise jälgi. «Mulle öeldi, et olen vahistatud. Ma olin šokis,» räägib mees.

Mis edasi juhtus ja kuidas narkojoobes autojuhtimise kahtlustuse saanud mees uurimisest pääses, loe edasi Postimehe paberlehest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles