Lõuna-Eestis tabatud vietnamlased küsisid kohtunikult tööd

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vietnamlased Tartu halduskohtus.
Vietnamlased Tartu halduskohtus. Foto: Risto Mets/Tartu Postimees

Veebruari alguses Lõuna-Eestis tabatud vietnamlased liikusid Poola suunas selleks, et seal tööd leida. Väljasaatmiskeskuse juhataja Pärtel Preinvaltsi sõnul on nad Eestiski küsinud pidevalt tööd ja seda isegi kohtunikult.

3. veebruaril pidasid Lõuna prefektuuri piirivalvurid Võrumaal kinni 28 illegaali, kes olid ebaseaduslikult riiki sisenenud.

«Väljasaatmiskeskuse kontekstis pole näha, et nad oleksid siin muul põhjusel kui tööd otsimas,» rääkis väljasaatmiskeskuse juhataja Pärtel Preinvalts PPA ajakirjale Radar. «Asjad, mis neil kaasas on, ja viis, kuidas nad käituvad, ei viita sellele, et neid on taga kiusatud või nad on siin abi otsimas.»

Preinvalts lisas, et nad küsivad pidevalt, kust tööd saada. «See on tipnenud sellega, et nad on seda isegi kohtuniku käest küsinud. Et oleme juba istunud küll, nüüd oleks aeg tööd teha...,» rääkis ta.

Keskkriminaalpolitsei menetlusbüroo 1. talituse juht Ago Leis märkis, et ükski vietnamlane pole ülekuulamisel oma riigist halvasti rääkinud. «Poliitilisi põhjusi pole esile toodud. Nad tahavad tööd, tööd ja tööd,» lausus ta.

Eksperdid on arvamusel, et vietnamlaste smugeldamistega läks selle korraldajatel midagi väga viltu.

PPA peadirektori asetäitja piirivalve alal Tõnu Hunt rääkis, et Moskvas ja Peterburis on väga laia haardega seltskonnad, kes seda äri juhivad.

«Meie viimane juhtum näitab, et midagi läks vussi, et siin nurgas nii rumalasti komistati. Ideaalne taktika on tulla Eesti nurgast sisse ja minna kohe edasi Lätti,» selgitas Hunt. «Eesti sotsiaalsesse keskkonda nad kauaks jääda ei taha, sest nad teavad, et jääksid siin varem või hiljem vahele.»

Ago Leis lisas, et nähtavasti juhtus inimestel, kes pidid Eesti poolt organiseerima transpordi ning tagama vietnamlaste edasiveo Poola, logistiline apsakas.

«Vietnamlaste edasitoimetamisega läks kurjategijail midagi väga valesti,» lausus ta. «Edasitoimetajate eesmärk on viibida Eestis ainult paarkümmend minutit ja sõita siis kohe Läti ja Leedu kaudu edasi Poola.»

Hunt selgitas, et majakas, mis neid kutsub, on migratsiooniamnestia.

«Viimati võttis selle vastu poola. Migratsiooniamnestia antakse inimestele, kes on olnud riigis ebaseaduslikult, aga nad on end üles andnud ja nad saavad teatavaks ajaks seadusliku aluse riigis viibida,» seletas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles