Nukuteater pole viimasel kolmel aastal autoritasusid maksnud

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nukuteater
Nukuteater Foto: Toomas Huik / Postimees

Eesti Autorite Ühingu (EAÜ) väitel pole endine Eesti Riiklik Nukuteater (praegu SA NUKU) juba kolm aastat andnud aru autoritasude alla kuuluvate muusikateoste kasutamise kohta ega neid ka tasunud.

EAÜ spetsialist Airi Lillevälja ütles Postimehele, et viimane arve esitati Nukuteatrile 2009. aasta lõpus esietendunud lavastuse «Otsast alates» eest, mille kohta teater saatis kasutatud laulude nimekirja ja etenduse finantsaruande. Pärast seda ei ole Nukuteater ühegi lavastuse kohta aru andnud, kuigi vastavalt lepingule on kohustus need dokumendid esitada igas kvartalis.

Lillevälja sõnul tundus aruannete esitamata jätmine kummaline, kuid lepingupartnerit polnud alust maksmata jätmises kahtlustada. «Pisteliselt küsisime neilt, et kas teil tõepoolest ei ole selliseid etendusi, kus te olete üksikuid palasid kasutanud muusikalises kujunduses. Vastuseks tuli, et meil on kõik siin originaallooming,» ütles Lillevälja. EAÜ etendustel kasutatavat muusikalist kujundust ise kontrollimas ei käi.

Asjaolud muutusid nädal tagasi, kui pärast mitme kuu pikkust meilivahetust Nukuteatri juhtidega tunnistasid viimased, et viies etenduses on siiski autorikaitse alla kuuluvat muusikat kasutatud. Need esietendusid vahemikus septembrist 2010 kuni novembrini 2011.

Pisteliselt küsisime neilt, et kas teil tõepoolest ei ole selliseid etendusi, kus te olete üksikuid palasid kasutanud muusikalises kujunduses. Vastuseks tuli, et meil on kõik siin originaallooming.

Kuna teada on vaid etenduste nimed, mitte aga saadud piletitulu, et saa EAU ka praegu öelda, kui palju on Nukuteater autoritasudeks maksmata jätnud. Samuti pole teada, kas need viis on ainukesed autoritasude maksmist nõudvad etendused. «Ühesõnaga on totaalne segadus. Siiamaani ootame täpsustatud aruannet 2010.-2011. perioodi kohta,» ütles Lillevälja, kelle sõnul pole teiste suuremate teatritega selliseid probleeme esinenud.  

Nukuteater lubas EAÜ-le, et täpsemad andmed saadetakse siis, kui teatrijuht Meelis Pai 28. märtsil puhkuselt naaseb.

Vastavalt lepingule tuleb Nukuteatril maksta autoritasusid nende eesti- või välismaiste muusikapalade eest, mis on kaitstud autoriõigusega ja mis ei ole etenduse jaoks ostetud originaallooming. Summa kujuneb vastavalt müüdud piletitele ja sellele, kui palju on etenduses muusikat kasutatud. See võib olla 0,5 kuni 2 protsenti piletimüügist saadud summast. Kui etendused on külastajatele tasuta, tuleb autoritasudeks maksta fikseeritud summa 3,2 eurot.

Nukuteatri etendused, mille eest on muusikalise kujunduse autoritasud maksmata (esietenduse kuupäev/etendus):

5.09.2010 «Kalle Blomkvist ja Rasmus»
5.12.2010 «12 kinki jõuluvanale»
2.10.2011 «Rapuntsel»
2.11.2011 «Prügihunt ja superjänes»
27.11.2011 «Karlsson katuselt»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles