Andrei Korobeinik: Rahvakogu 2.0

Andrei Korobeinik
, riigikogu liige (Reformierakond)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrei Korobeinik.
Andrei Korobeinik. Foto: PP

Riigikogu liige Andrei Korobeinik (Reformierakond) kirjutab, et rahvakogu.ee aktiivsena hoidmiseks võiksid inimesed saada ettepanekuid esitada otse sobivale riigikogu komisjonile, näiteks siis, kui ettepanek saab vähemalt 200 korrektselt allkirjana vormistatud poolthäält.

Rahvakogu protsess näitab selgelt, et praegused osalusdemokraatia instrumendid Eestis ei ole piisavalt efektiivsed. Inimesed tahavad poliitikas kaasa rääkida, kuid tunnevad, et neil pole seda võimalust. Portaalid Täna Otsustan Mina (tom.ee) ja osale.ee pole seda nišši mitmel põhjusel täitnud ja väga vähesed teavad, et riigikogus ja ministeeriumites kaasatakse huvigruppe seadusloomesse pea iga seaduseelnõu koostamisel.

Mulle meenub kaks näidet riigikogu põhiseaduskomisjoni tööst. Eelmisel aastal saime Eesti Kaubandus- ja Tööstuskoja hinnangul hakkama nii aasta parima kui ka aasta halvima seaduse väljatöötamisega. Halvimaks jäi erakondade rahastamise seadus, mille koostamisel tehti koostööd enam kui 20 organisatsiooniga. Parimaks sai avaliku teabe seadus, mille loomisel osales alla kümne organisatsiooni ja asutuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles