Vseviov: rahvuseid ei saa lähendada, nad peavad ise lähenema

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstiakadeemia professor David Vseviov.
Kunstiakadeemia professor David Vseviov. Foto: Peeter Langovits

Kultuuriajaloolane David Vseviov ütles eestlaste ja venelaste suhetest rääkides, et rahvuseid ei saa lähendada, ainult inimesed saavad, vahendab

ERR Uudised

.


«Riiklikul tasandil ei ole alternatiivi rahvuste lähendamiseks. Oluline on, et me suudaksime säilitada demokraatlikud väärtused ja vabaduse,» ütles Vseviov ETV hommikuprogrammis «Terevisioon», lisades, et ei poolda ajaloosündmuste arutamiseks komisjonide moodustamist.

Ajaloolane ütles venelaste Teise maailmasõja võidu tähistamist kommenteerides, et sõda ei ole võit ja kaotus.

«Sõda on kannatused, miljonid tapetud, mahapõlenud kodud. Sõja lõpp on võit,» selgitas Vseviov ja lisas, et arutelu teemal, et sõda ei juhtuks, aitaks lähendada eestlasi ja venelasi.

«Võidu sepistamine mingiks asjaks - see on asja olemuse väärtõlgendus,» märkis Vseviov.

Ajaloolase hinnangul on kuldsõduri ümber toimuv koomiline ja naljakas, sest ühtpidi said kõik, mida nad tahtsid - kunstnik kuulsust, ametivõimud said näidata, et reageerivad kiiresti, Öine Vahtkond sai näidata, et pronkssõdur oli oluline, kuid teisalt peaks kunstnik küsima, kas ta tahab, et tema tööd poliitiliselt ära kasutatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles