Lugeja küsib: miks laiuvad Tallinna südalinnas koledad kruusaväljad?

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Europarki parkla Maakri tänaval.
Europarki parkla Maakri tänaval. Foto: Rivo Veski

Murelik lugeja pöördus Postimehe poole küsimusega, miks on Tallinna kesklinnas kasvavaks trendiks kinnisvara omanikel oma lagunev maja maatasa lammutada ja siis see Europarkile kruusasillutisega kaetud parklaks välja rentida.

Vastab Tallinna peaarhitekt ja linnaplaneerimise ameti juhi asetäitja Endrik Mänd:

«Ma ei arva sellistest parklatest väga hästi. Eelistan, et kesklinna ehitataks ikkagi maju ning et siin elaksid inimesed ja et need, kes parasjagu ei ela, neil oleksid kohad, kus nad saaksid tööl käia ja teenindusasutused, kuhu minna. Selles mõttes arvan, et sellised parklad on üks halvim lahendus - see, kui omanik oma krunti sellises kohas nagu kesklinn ei arenda. Veel hullem, kui laseb sellel paikneval kinnisvaral laguneda, kuni selleni välja, et see teistele inimestele eluohtlikuks muutub. Mõnevõrra on siin tegu muidugi eetilise küsimusega. Ühest küljest maaomanik hoiab sedasi toimides maad küll kasutuses, kuid ei kasuta seda viisil, mis võiks olla linna arengut silmas pidades kõige õigem ja mõistlikum ja milleks maa võiks olla ette nähtud kasutada. Samas on see meie kultuuriruumile omane nähtus, sest legaalset sekkumisvõimalust sellisele olukorrale ei ole. Paljude Europarkide puhul on tegu rajatistega, mis otseselt liiklusloa kohustuslikud ei ole ja kuna parkimisteenuse osutamine on tegevus, mis otseselt ei nõua linnaga kooskõlastamist, siis on linnal vähe öelda, mida omanik oma maaga teha võib või mitte.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles