ERR: Pöide kirik saab peatselt uue katuse

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pöide kiriku katuse restaureerimine.
Pöide kiriku katuse restaureerimine. Foto: Postimees

Lääne-Eesti suurimal ühevõlvilisel ja arvatavalt koguni Eesti vanimal kivikirikul - Pöide kirikul saab peagi valmis uus katus, mis on väga oluline etapp kiriku edaspidise käekäigu suhtes, sest üle 50 aasta eest tehtud eelmine katus on juba aastakümneid läbi jooksnud.

Kirikute restaureerimisega tegelevate Rändmeistri katusemeistritele on Pöide kiriku katus suurim, mida nad ehitanud on, selle kiriku vana katus oli niivõrd halvas seisus, et siin poleks aidanud enam remont, vana katus tuli täielikult lammutada ja kogu tuhatkond ruutmeetrit katust uuesti ehitada, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

«Palju katusekive on aja jooksul siin katki olnud, suured läbisajud ja puidu mädanikkahjustused, konstruktsiooni mädanikud, eriti räästas, olid ikka päris ulatuslikud ja nende arstimine oleks olnud ikka väga suur töö, teine põhjus on see, et ega see vana katus päris projektikohaselt ehitatud ei olnud,» rääkis OÜ Rändmeister juhatuse liige, kunstiajaloolane Juhan Kilumets, kelle sõnul on uue katuse ehitamine tegelikult kiriku päästmine.

Viimased 30 aastat läbi jooksnud katus on kogu kiriku sisemusele jätnud oma jälje, mis nüüd juhtuma hakkab, ka see on praegu isegi pisut ettearvamatu protsess.

«Läbivettinud müürid ja läbivettinud võlvisiilud  - need hakkavad kuivama, mis selle kuivamisega täpselt kaasas käib, kõike seda prognoosida ei oska, eeskätt on mure krohvikihtide pärast, mis on harjunud pikka aega olema sellises niiskes keskkonnas ja on läbi vettinud, see neid müüritise küljes ka hoiab, kui nüüd tuleb kuivamine peale, mis võib olla ka ootamatult kiire, siis see võib tähendada krohvide jaoks keskkonnamuutust ja nad võivad hakata pudenema, see mure on küll,» nentis Kilumets.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles