Kalvi: jookide kanguse vähendamine soodustab müüti ohutust alkoholist

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janek Kalvi
Janek Kalvi Foto: Peeter Langovits

Alkoholitootjate ja maaletoojate liidu juhatuse esimees Janek Kalvi peab kolme õlletootja ühist otsust vähendada alkoholisisaldust Eestis müüdavates siidrites jalongdrinkides katseks meelitada karskusseltse, et vältida võrdset maksustamist, millele on tähelepanu pööranud erinevad terviseorganisatsioonid. Nii tootjatel kui ka tarbijatel tuleks jälgida tarbitava absoluutalkoholi kogust ning hoiduda liialdamisest mistahes alkohoolse joogiga, leiab Kalvi.

«Erinevatele tootjatele on seadustega loodud erinevad tingimused ning milliseid kokkuleppeid õlletootjad ka karskusseltsidele meeldimiseks ei teeks, on nad ikka põhjendamatult erisoodustatud. Igati loogiline ja kahtlemata ka õiglane oleks kehtestada õllefirmade toodetavatele valmiskokteilidele samasugune aktsiis alkoholisisalduse protsendi pealt nagu on kange alkoholi tootjate samasugustele valmiskokteilidele kehtestatud,»ütles Kalvi.

Noored, kelle alkoholitarbimine valmistab tervisekaitsjatele tõsist muret, alustavad alkohoolsete jookide tarbimist lahjadest jookidest - õllest, siidrist, longdrinkidest. Karskusselts on juhtinud tähelepanu, et jookide kanguse vähendamisega võib kaasneda noorte jaoks ka oht mitte tajuda üleminekut limonaadidelt lahjadele alkohoolsetele jookidele.

«Jookide kanguse vähendamine õlletootjate poolt aitab taas kord põlistada müüti, nagu oleks lahjad joogid iseenesest ohutumad. Selle müüdi najal maksustatakse riiklikul tasandil eri valmistamisviisiga alkohoolseid jooke väga erinevalt, selle asemel, et maksustada erinevates alkoholides absoluutalkoholi, ehk joovastavat ainet. On näha, et õlletootjad kardavad kõige rohkem võrdseid turutingimusi,»täiendas Kalvi.

Eestis tegutsevate välismaiste õllefirmade plaan siidrid ja longdringid lahjemaks muuta on katse endale populismiga paguneid teenida, arvab Kalvi.

«Livikol ei ole küll selle algatuse raames millegagi ühineda, sest õllefirmad leppisid kokku, et longdringi kanguse lagi on 5,5 protsenti, aga näiteks Liviko toodetavate valmiskokteilide Viru Valge Coolerite ja Caribbade kangus ei ületa viit protsenti. Jookide alkoholisisalduse vähendamise juures tasub tähele panna, et ei ole vahet, kas eelistada lahjemaid või kangemaid jooke, vaid see kui palju neid juua, sest absoluutalkoholi hulk määrab joobe ja muud mõjud,»lisas Kalvi.

Õlles leiduvale ühele alkoholi protsendile on Eestis kehtestatud 2,6 korda madalam aktsiis kui kanges alkoholis leiduvale ühele alkoholiprotsendile. Siidrile kehtestatud aktsiis on õllele aktsiisist veelgi madalam ning kajastub erineva valmistamisviisiga sama kangusega jookide erinevates aktsiisimaksudes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles