Eero Medijainen: I Eesti Vabariik – ajalooks saanud tont?

Eero Medijainen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eero Medijainen
Eero Medijainen Foto: Pm

Tartu Ülikooli professor, ajaloolane Eero Medijainen kirjutab, et kuigi eelmisest iseseisvusperioodist mõeldakse tihti kui negatiivsest kogemusest ajaloos, oli just meie isepäisuse tulemus see, et idee iseseisvusest jäi alles ning tegelikult ei vaja meie riik ka praegu mingit uut ajaarvamist.

resident Toomas Hendrik Ilves ütles tänavu aasta alguses: «Minu tont on pigem see, ja see peaks olema üldine tont, et arvestades meie ajalugu ning arvestades suveräänsuse 19. sajandi aegunud tähendust, siis see enam ei päde. 19. sajandil arvati, et kõige parem viis kaitsta oma rahvast on rahvusriik. Selline autarkiline endasse tõmbunud rahvusriik. 1930. aastatel oli väga palju autarkilisi, eraldatud riike ja nägime, mis nendega juhtus ... Kui oleme midagi õppinud Eesti Vabariik versioon 1.0 ajast, siis seda, et autarkiline isepäine tegemine lõpeb halvasti.» (PM 14.01)

Presidendil näibki olevat õigus, see «tont» on juba üsna omaseks saanud. Eesti Vabariigist (24. veebruar 1918 – 6. august 1940) mõeldakse ja kirjutatakse sageli kui negatiivsest kogemusest ajaloos, millest õppida ning mida praegune Eesti on edukalt teinud. Selleks tuleb ületada eelmise versiooni suletus, eraldatus, piiratus ja eelkõige vale välispoliitika.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles