Põhiseaduskomisjon ei poolda presidendi otsevalimist

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadrioru loss
Kadrioru loss Foto: Peeter Langovits

Riigikogu põhiseaduskomisjon otsustas eile mitte toetada opositsioonilise Keskerakonna saadikute algatatud põhiseaduse muudatust, mis sätestaks presidendi otsevalimise.

Põhiseaduskomisjoni reformierakondlasest esimees Rait Maruste põhjendas ettepaneku tagasilükkamist eelkõige sellega, et põhiseadus näeb ette parlamentaarse riigikorralduse, kus riigipeal on ainult tseremoniaalne funktsioon. «Andes riigipeale otsevalimiste kaudu tugeva otsemandaadi, loome potentsiaalse konflikti pädevusvaidlusteks tugeva mandaadi ja tegeliku riigiõigusliku pädevuse vahel. See avab tee rahva ühekordseks rahuloluks valimisvõimaluse osas, kuid ka edasiseks pettumuseks selles, miks president midagi ei tee, või veel halvem, presidendi poolt pädevusväliseks käitumiseks,» ütles Maruste. Tema sõnul eeldaks presidendi otsevalimine põhiseadusliku võimujaotuse terviklikku ümberkorraldust.

Maruste lisas, et parandada saaks aga kehtivat presidendi valimise protseduurilist korda, millega kavatseb põhiseaduskomisjon eelseisval sügisel ka tegeleda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles