Kaks korda 7890 päeva vabadust

Argo Ideon
, poliitika- ja majandusanalüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Allikas: statistikaamet

Täna saab 1991. aastal iseseisvuse taastanud Eesti Vabariik niisama vanaks, kui jõudis saada sõjaeelne Eesti Vabariik, enne kui meilt iseseisvus de facto ära võeti.

Postimees vaatas läbi hulga statistilist materjali, mille põhjal saaks omavahel võrrelda sõjaeelset ja nüüdset 7890 päeva. Peab aga tõdema, et selliste võrdluste puhul on paratamatult tarvis teha kompromisse – andmed on pahatihti lünklikud või pole vettpidavalt kõrvutatavad. Kõige lihtsam on rahvastikuandmetega, ehkki ka nende puhul võiks ju väita, et territoorium, mille kohta need käivad, on vahepeal kahanenud.

Tegelikult üllatab seegi, kui põhjalikult ja detailselt tehti esimesel iseseisvusajal Eestis statistikat. 1920.–1935. aasta statistikakogumikus leiduvad isegi andmed Tartu Ülikooli tudengite pea pikkuse ja laiuse kohta eri rahvuste, sotsiaalse päritolu ning teaduskondade kaupa (sic!).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles