Piirivalvekopteriga otsiti mitu tundi juba leitud naist

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirivalvekopter.
Piirivalvekopter. Foto: Küllike Rooväli

Piirivalvekopterit kasutati mitu tundi hooldekodust kadunud eaka naise otsimiseks, kes oli tegelikult juba ammu leitud, kuid millest politseid ei teavitatud.

Pühapäeval, 24. märtsil kella poole nelja paiku lahkus Ida-Virumaal Aseris Lille hooldekodust 81aastane naine. Töötajad hakkasid teda otsima, kuid tulutult. Üheksa paiku õhtul tuli ka politseile teade.

«Politsei alustas koheselt otsinguid, kammides esmalt läbi hooldekodu ümbruse ning hiljem kasutati laiemal alal otsinguteks mõne tunni jooksul ka PPA lennusalga kopterit,» teatas PPA pressiesindaja Margit Mander.

Tegelikult oli kopteri kasutamise ajaks naine juba ammu leitud. Mander seletas, et esmaspäeva hommikul informeeris kohalik sotsiaaltöötaja, et juhuslik möödakäija oli naise juba eelmisel päeval haiglasse toimetanud.

«Selgus, et kuna politseil vastavat infot eelmisel õhtul ei laekunud, kasutati kopterit tema leidmiseks ajal, mil naine oli tegelikult juba haiglas,» kinnitas Mander.

Lille turvakodu juhataja Aime Lille rääkis, et politseile anti leitud naisest teada esmaspäeva hommikul kell 8.07, kuigi haiglasse viidi ta juba eelmisel õhtul kell 22.45.

Turvakodu sotsiaaltöötaja kinnitas, et kopter otsis naist varahommikul kella 4-5 vahel, aga seda põhjusel, et hooldekodu naise leidmisest veel midagi ei teadnud. Nimelt helistati haiglast hooldekodusse alles mõni minut enne kella 8 hommikul ja anti leitud naisest teada. Alles seejärel teadis sotsiaaltöötaja politseid teavitada.

«Haiglasse tulles oli ta olnud segaduses ja alajahtunud, ta oli tee ääres põlvili, põlved on tal marraskil,» kirjeldas sotsiaaltöötaja. Eakas naine toodi juba esmaspäeval Rakvere haiglast tagasi hooldekodusse.

Kuna info ei liikunud, kasutati kalli hinnaga kopteriteenust mitu tundi ilmaasjata.

PPA lennusalga lendude koordinaator Jürgen Saarniit täpsustas, et esmaspäeva varahommikul startis kopter Tallinna lennujaamast Aseri piirkonda kell 3.43 ja tagasi otsingutelt maandus Tallinnas 5.52. Kokku oli seega lennuaega 2 tundi 10 minutit.

«Otsene kulu selliste otsingute puhul on kulunud kütuse hind ja konkreetse lennuga seotud lennujaama- navigeerimistasud,» märkis ta. Kõnealune lend läks Saarniidu arvutuste järgi kokku maksama 1055,67 eurot.

Seejuures võib ära märkida, et kopteri «elueale» ärajagatud lennutunni opereerimiskuluks arvestatakse täna 2000 eurot. See sisaldab kütust, navigeerimistasusid, lennujaamamakse ning hoolduseid/remonte.

«Juhtumi puhul on kõige olulisem see, et inimene üles leiti ja talle abi osutati,» märkis Mander.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles