Janek Mäggi: Veerpalu kuldmainet taastada on ääretult raske

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janek Mäggi.
Janek Mäggi. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Suhtekorraldaja Janek Mäggi leiab Andrus Veerpalu dopingusaagat analüüsides, et töö Veerpalu kuldmaine taastamiseks on ääretult raske ning võib võtta aastaid, mille vältel ei tohi samu vigu korrata.

«Andrus Veerpalu kohtuvõit oli Eesti spordiajaloos väga oluline, ma julgen isegi öelda, et sajandi sündmus, kuna selle osaks on kõik Veerpalu varasemad medalid, mida ei ole vähe,» ütles Mäggi Postimehele.

Millegipärast tundub mulle, et «medalivõitu» veel ei ole. Vähemalt maine mõttes kindlasti.

«Liigseks võidurõõmustamiseks ma avalikule informatsioonile toetudes aga põhjust ei näe. Pealkirjad «Puhas!» ei olnud korrektsed, uudis ei olnud selles. Uudis oli kohtuvõidus, mis on hoopis muu asi. Palju vähem kui «puhas» - sellise mulje jättis spordikohtu otsus,» leidis Mäggi.

«Tegelikult ei selgunud mitte see, et Andrus Veerpalu pole kunagi dopingut tarvitanud (mida Eesti rahvas tegelikult ootas), vaid see, et tema süüdi mõistmiseks ei olnud tõendid piisavalt kindlad. Siin on väga oluline vahe. Ei Andrus Veerpalu ega ka Mati Alaver ei suutnud eile ajakirjanike selleteemalistele ründavatele küsimustele vastates õhku jäänud teemade maha võtmiseks midagi märkimisväärset kosta. Mis on ka mõistetav. Eneseõigustamine ei tulutoov töö.»

Mäggi hinnangul ei soovinud Eesti rahvas Veerpalule sellist kaht aastat, sest rahvas armastab Veerpalu nii tules kui vees. «Paraku - igasugune avalikuks saanud süüdistus kahjustab süüdistatava mainet, isegi kui ta süüdi ei ole või väidab end mitte süüdi olevat.»

Osapoolte arvamusi ja kohtulahendit analüüsides ei saa Mäggi sõnul öelda, et nüüd on õiglus jalule seatud ja midagi pole kunagi valesti tehtud. «On valetatud ja keerutatud, vassitud ja musta valgeks räägitud, küllap ka advokaatide poolt. Millegipärast tundub mulle, et «medalivõitu» veel ei ole. Vähemalt maine mõttes kindlasti,» leidis suhtekorraldaja.

«Samas mõistan ma võidurõõmu põhjust väga hästi. Kogu rahva helgem osa lootis, et tuleb õigeksmõistev otsus. Mati Alaver ütles õigesti, et pärast kaklust rusikatega ei vehita. Nüüd on küsimus selles, kas FIS ja WADA leivad sama. See pole esindajate eilseid avaldusi arvestades sugugi kindel.»

«Kuna dopingusõda Veerpalu otsusega maailmas ei lõppe, on väga tõenäoline, et ka Veerpalu juhtumi uudistevoog pole veel kaugeltki läbi,» ennustas Mäggi.

«Rahvuskangelast ei võta meilt keegi kunagi ära, kuid kahe aasta tagust Veerpalu ja kogu Eesti suusatamise kuldmainet taastada on ääretult raske. See võtab aastaid, mille jooksul tehtud vigu ei korrata. Ka vigade vältimine on tippvormi nõudev töö,» nentis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles