Topsiviina maksumärgistamine peaks aitama riigikassat täita

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on maksumärgiga viinapudel.
Pildil on maksumärgiga viinapudel. Foto: Raigo Pajula

Kuna muutunud majandusolukorra tõttu on alkoholi- ja kütuseaktsiisi laekumine vähenenud, siis plaanib riik maksumärgistada ka nn jogurtitopsides müüdava viina. Samuti lubatakse edaspidi riiki tuua viis korda vähem sigarette kui seni ehk vaid kaks pakki.

Praegu kehtiv aktsiisiseadus näeb ette üle 22 mahuprotsendise kangusega alkoholi maksumärgistamise, mis on villitud vähemalt 200 ml pakendisse, selgub rahandusministeeriumi koostatud eelnõu seletuskirjast.

Eelnõuga vähendatakse maksumärgistamisele kuuluva kange alkoholi müügipakendi mahtu 200 ml 50 ml.

Muudatuse eesmärk on tõrjuda poodidest müügilt mittelegaalset aktsiisiga maksustamata «topsidesse» pakendatud kanget alkoholi. Peamiselt on tegu viinaga, mille etanoolisisaldus on 40 kuni 80 protsenti.

Kui riigikogu seaduse vastu võtab, siis ei või alates 1. augustist müüa ilma maksumärkideta 50 kuni 200 ml pakendisse villitud kanget alkoholi.

Eelnõu koostajad loodavad, et lühike ühekuine üleminekuperiood korrastab alkoholituru võimalikult kiirelt ja tõrjub turult väga väikestesse müügipakenditesse villitud viina, mis on tihti maksupettuste objektiks.

Tooted, mis jäävad õigeks ajaks müümata, näiteks kallid konjakid väikestes pudelites, on vaja pärast 31. juulit maksumärgistada ning nendelt maksab maksu- ja tolliamet enammakstud aktsiisi tagasi.

Seadusemuudatuse koostajad möönavad, et aktsiisiseaduse muutmise eeldatavat mõju on usaldusväärsete andmete puudumise tõttu keerukas hinnata.

Väga väikesesse müügipakendisse villitud kange alkoholi ehk topsiviinade maksumärgistamise nõue muudab nende turustamise vähetasuvamaks, see aga raskendab nendega seonduvate maksupettuste toimepanekut.

Alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seaduse muutmise seadus eelnõu teise muudatusega on kavas piirata üle piiri tuua lubatud sigarettide arvu.

Sigarette võib riiki tuua viis korda vähem

Seaduseelnõu koostajate kinnitusel on alates eelmise aasta lõpust märgatavalt suurenenud nende inimeste arv, kes kasutavad ära võimalust tuua reisijana kolmandast riigist (peamiselt Venemaa) lubatud koguste piires alkoholi ja tubakatooteid.

Tõenäoliselt on see tingitud sellest, et alates mullu juulist saavad nn halli passi omanikud käia Venemaal viisavabalt.

Kuigi nii sissetoodud alkoholi ja tubakatooteid on lubatud kasutada vaid isiklikuks tarbimiseks, on selle otstarbe kindlakstegemine piiril keeruline. Enamasti ületavad nö kullerid piiri ühe päeva jooksul mitu korda ning soetatud alkohol ja tubakatooted müüakse edasi kokkuostjatele, kes hiljem kauba realiseerivad.

Euroopa Liit lubab liikmesriigil piirata sissetoodavate suitsude arvu 200 või 40-ga. Eesti lubab praegu tuua riiki maksuvabalt sisse 200 sigaretti. Nn suitsukullerite tegevuse ohjamiseks on aga kavas kehtestada piirnormiks 40 sigaretti (2 pakki).

Suitsetamis- ja närimistubakat lubatakse praeguse 250 grammi asemel riiki tuua 50 grammi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles