Kultuurikomisjon ei algata esilipu langetamise meloodia muutmist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigilipp Pika Hermanni tornis
Riigilipp Pika Hermanni tornis Foto: Peeter Langovits

Parlamendi kultuurikomisjon ei algata kultuuritegelaste ettepanekul lipuseaduse muudatust, mis asendaks praegu Pika Hermanni tornis lipu langetamisel kasutatava tunnusmeloodia «Mu isamaa armas» lauluga «Mu isamaa on minu arm».

Kultuurikomisjoni sotsiaaldemokraadist esimees Peeter Kreitzberg põhjendas komisjoni otsust riigikogu fraktsioonide eriarvamustega, mis ei võimaldanud vastavat eelnõu algatada.

Tema sõnul olid eelnõu algatamisele vastu Isamaa ja Res Publica Liit, erakond Eestimaa Rohelised ja Reformierakond ning viimane vaatamata sellele, et samasse parteisse kuuluv kultuuriminister Laine Jänes lipulangetamismeloodia muutmist toetas. Fraktsioonidest pooldasid tunnusmeloodia muutmist sotsiaaldemokraadid ja Keskerakond.

Kreitzberg avaldas kahetsust, et dirigentide ja rektorite ettepanek tagasi lükati, kuid märkis, et samas on tekkinud mõte lipu langetamine Pika Hermanni tornist üldse kaotada. Tema sõnul on Põhjamaades ja mitmel pool mujal kombeks, et lipp on üleval ööpäevaringselt ning ka Eestis võiks seda kaaluda.

Kultuuritegelased tegid riigikogule lipuseaduse muutmiseks ettepaneku 22. aprillil. Kümnete koorijuhtide, erialaliitude ja rektorite allkirjastatud pöördumises juhiti tähelepanu, et kui 1989. aastal otsustas tollane ENSV ministrite nõukogu kasutada Eesti riigilipu langetamisel laulu «Mu isamaa armas», ei peetud otsustamisel vajalikuks laulu osas ei kultuurijuhtide ega avalikkuse esindajatega nõu pidada. Lipu langetamisel praegu kasutatav meloodia on saksa rahvalaul, mille viis on kasutusel ka Mikroneesia hümnina.

Lydia Koidula luuletusele «Mu isamaa on minu arm» kirjutatud Gustav Ernesaksa laul on nende sõnul leidnud aga koha Eesti rahva südames vabaduse laulu sümbolina. «Seetõttu peame igati sobivaks ja õigeks, et selle laulu signatuur kõlaks juba selle aasta üldlaulupeo eelõhtul Eesti lipu langetamisel Pika Hermanni tornis,» märkisid nad riigikogu esimehele Ene Ergmale saadetud kirjas.

Riigilipu langetamisel kasutatava tunnusmeloodia muutmine oli riigikogus kõne all ka eelmise aasta algul, kui samasuguse ettepanekuga tuli välja Eesti Meestelaulu Selts. Ka toona otsustas parlamendi kultuurikomisjon jätta seaduse muutmata.

Praegu heisatakse Eesti lipp Pika Hermanni torni iga päev päikesetõusul, kuid mitte varem kui kell 7, ja langetatakse päikeseloojangul. Lipu heiskamisel kasutatakse muusikalise signatuurina Eesti hümni algusfraase ning langetamisel laulu «Mu isamaa armas».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles