Maagaasi võrguteenuse hinnamuutus kergitab toasoojuse hinda

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Küte võtab kasutusele ärinime Utilitas Tallinn.
Tallinna Küte võtab kasutusele ärinime Utilitas Tallinn. Foto: Küllike Rooväli

Alates 1. maist märgatavalt kallinev maagaasi võrguteenuse hind toob kaasa gaasist toodetava soojusenergia hinnatõusu.


Veebruari keskel teatas Eesti Gaasile kuuluv võrguettevõte AS EG Võrguteenus oma otsusest tõsta 85 protsendi võrra võrguteenuse tasu maagaasi suurtarbijatele, teatas Tallinna Küte.

Tallinna Kütte juhatuse esimehe Priidu Nõmme sõnul on gaasi võrguteenuse hinnatõus ootamatu ning tõestab jällegi, et maagaasi hinna käitumine on ettearvamatu ning soojaturgu destabiliseeriv.

«Prognoosisime hoida soojuse hinda stabiilsena, kuid järjekordselt on maagaasi hinna tõus see põhjus, miks pidime esitama Konkurentsiametile uue hinnatõusu taotluse. Põhjendamatult kõrge võrguteenuse hinnahüpe tuli meile ootamatult,» ütles Nõmm. Viimane sarnane järsk tõus toimus 2009. aasta juulis, mil maagaasi aktsiis tõusis 2,4 korda.

Maagaasi hinnasurve kinnitab Nõmme sõnul veel kord, et Tallinna Küte on oma arenguplaanides õigel teel. «Tallinna Kütte arengukava järgselt plaanime lähima viie aasta jooksul vähendada maagaasi osakaalu soojuse tootmisel ning suurendada alternatiivkütuste osakaalu praeguselt 25 protsendilt 80 protsendile. Eesti Gaasi hinnapoliitika vaid õigustab meie strateegiat,» lisas ta.

Konkurentsiamet kooskõlastas Tallinna Kütte taotluse soojuse piirhinna muutmiseks. Uus soojuse piirhind on 66,76 eurot/MWh (koos käibemaksuga 80,11 eurot/MWh) ning see jõustub 1. maist 2013. Hinna muutmise peamine põhjus on maagaasi võrguteenuse hinna 85 protsendiline tõus.

Tallinna Küte varustab soojusega 3 640 hoonet Tallinnas ja Maardus. Ligi neljandik kogu Tallinna Kütte müüdavast soojusest on hetkel toodetud soodsa hinnaga kohalikust taastuvkütustest. Ülejäänud osa soojusest toodetakse maagaasist.

AS Tallinna Küte toodab praegu orienteeruvalt 50 protsenti müüdavast soojusest oma katlamajades, kasutades selleks maagaasi. Ülejäänud osa ostab Tallinna Küte sisse Tallinna Elektrijaam OÜ-lt, Iru Elektrijaamalt, Adven Eesti AS-ilt ja väiksematelt tootjatelt.

AS Tallinna Küte kuulub kodumaisele ettevõttele Elekter ja Küte OÜ.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles