Simson: tubakadirektiiv on vaid üks samm soovitud suunas

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson
Kadri Simson Foto: Peeter Langovits / Postimees

Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simsoni sõnul on täna valitsuses arutlusel olnud Euroopa Parlamendi ja nõukogu tubakadirektiiv vaid üks samm soovitud suunas.

Simson märkis, et erakonnal ametlikku programmilist seisukohta ei ole aga tema isiklikult toetab piiranguid, mis pööravad tähelepanu inimeste tervistkahjustavatele tegevustele.

«Valitsus on sellega poolel teel, Eestis oleks veel vaja seista hea ka mittesuitsetavate inimeste heaolu eest, et nad ei oleks passiivse suitsetamise mõjusfääris tänaval või kontorihoonete välisuste läheduses. Selline ettepanek on olemas tubakapoliitika rohelises raamatus ning see piirang kehtib mitmetes riikides aga mitte Eestis.»

Ta märkis, et mentooliga sigarette võiks võrrelda limonaadi maitseliste alkohoolsete jookidega, mis soodustavad noorte inimeste alkoholi tarbimist.

«Valitsus saab julgust sellest kuivõrd edukalt Eestis rakendati toitlustusasutuses suitsetamise piirangut. Me ei peaks kartma euroopaliku mõtlemise ülevõtmist, võib-olla peaks kartma liiga ranget reeglite järgmist aga kui see on ühiskonnas soositud mõtlemine, siis see ainult tagab seda, et direktiivi ka rakendatakse ja see ei jää vaid paberile.»

Küsimusele, kas direktiiv salasigarettide turu kasv ei soosi, vastas Simson, et salasigarettide turgu toetab kallim hind ja meie poolt lisatud aktsiisid. «Seda, et direktiivi vastuvõtmisega kasvab mentooliga sigarettide mustaturu osakaal massiliselt, ma ei usu. Salasigareti tarbijad on rohkem hinnatundlikud, kui et maitsetundlikud.»

Lisaks märkis ta, et salaturg leiab kergemini üles kroonilised suitsetajad, kui et algavad tarbijad.

Direktiivi eelnõu eesmärk on mõjutada eelkõige tubakatoodete tarbimise alustamist. Suitsetamise levimusmäär Eesti noorte hulgas on üks Euroopa Liidu kõrgemaid, samuti on meil teiste Euroopa Liidu riikidega võrreldes kõrgem suitsetamisega seotud surmade osakaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles